Csík János: A primitív dallamú zenék működnek

A magyar kultúra szerves része a népzene, amelynek előadásában és népszerűsítésében a Csík zenekar kiemelkedő szerepet tölt be. Csík Jánossal, az együttes alapító tagjával beszélgettünk a jelenlegi zenei trendekről, Azahriahról és számos más témáról.

A Csík zenekar fogalom a magyar népzene terén, előadásaikra jellemző, hogy a hallgatókat megmozgatják, akár táncra perdülésre, akár dúdolásra késztetik őket. A zenekar saját stílusukban dolgozza fel más együttesek dalait is, gyakran még az eredeti anyagnál is jobbá téve azokat.

Csík János a mai zenei ízlésről elmondta: "Mostanában inkább az elektronikus, ritmus alapú, primitív dallamú zenék működnek." A tapasztalt muzsikus véleménye szerint, bár a népzene mindig is rétegzene volt, a Csík zenekar így is jelentős karriert futott be. Június másodikán például egy nagyszabású koncertre készülnek a Budapest Parkba, ahol olyan neves zenészekkel lépnek fel, mint Presser Gábor, Karácsony Tamás, Hobo, Kiss Tibor, Lovas András, Beck Zoli, Lábas Viki és Fekete Giorgio.

Néhány nappal később az MVM Dome-ban is láthatja a közönség Csík Jánost, ahol Tóth Verával és Pál István "Szalonnával" fog együtt muzsikálni egy "zenei találkozások" névre keresztelt esten.

A beszélgetés során szó esett arról is, hogyan választják ki azokat a művészeket, akikkel együtt szeretnének dolgozni, valamint arról, hogy a régi előadók mellett az újabbaktól is kapnak-e inspirációt. Csík János kiemelte az Azahriah jelenséget is.

A zenész elismeréssel szólt a fiatal tehetségekről, akik egyre többet tanulnak és így egyre magasabb színvonalú produkciókat hoznak létre. Megjegyezte, hogy komoly hit és ízlésvilág szükséges ahhoz, hogy a népzenét el tudják juttatni az emberekhez, ami jelenleg nem egyszerű feladat.

Végül, de nem utolsósorban, a zenekar által képviselt értékek is terítékre kerültek. Azok, akik lemaradtak az arútluK podcast előző adásáról, vagy szeretnék újra meghallgatni a beszélgetést, azok a megadott linken megtehetik.