Buszméretű aszteroida közelítette meg a Földet, geomágneses vihar és látható üstökös is várható

Több aszteroida is megközelítette a Földet szombat délután, köztük egy buszméretű, amely 364 ezer kilométerre haladt el a bolygónktól, miközben a NASA kutatói egy újabb lehetséges geomágneses viharra és egy különleges üstökös megjelenésére figyelmeztetnek.

Szombaton több égitest is elhaladt a Föld közelében. A legnagyobb közülük, a 2024 KB1 névre keresztelt aszteroida, melynek mérete egy busz nagyságával volt összemérhető, 364 ezer kilométerre kerülte el a Földet. A NASA szerint ez az aszteroida körülbelül 8 méter hosszú volt.

Ezen a napon nem csak a 2024 KB1 aszteroida közelítette meg bolygónkat, hanem két másik, repülőgép méretű aszteroida is. A 33,5 méter hosszú 2024 JC1 aszteroida 5,7 millió kilométerre, míg a 28,8 méter hosszú 2024 JP1 aszteroida 7 millió kilométerre száguldott el a Föld mellett. Az Asteroids and Comets Twitter-oldalán közzétett információk szerint a 2024 JP1 aszteroida 18 holdtávolságra, 4,7 km/órás sebességgel kerülte el a Földet.

A közelmúltban a Földhöz legközelebb egy negyedik aszteroida, a 2024 KX érkezett, amelyről szintén a NASA számolt be. Ez az égitest, melynek átmérője 13 méter volt, a Föld-Hold távolság körülbelül 0,8-szorosára, tehát nagyjából 300 ezer kilométerre közelítette meg bolygónkat.

Az aszteroidák a Nap körül keringő inaktív testek, amelyek jellemzően sziklás, poros és fémes anyagokból állnak. A legtöbbjük a fő aszteroidaövben, a Mars és a Jupiter pályája között található, de vannak olyanok is, amelyek a belső Naprendszerben, köztük a Föld közelében keringenek.

A NASA kutatói szerint azonban nem csak az aszteroidák jelenthetnek potenciális veszélyt a Földre nézve. Az AR 3664 nevű napfolt, ami május közepén húsz éve nem látott geomágneses vihart okozott, ismét megkerülte a Napot. Bár a képződmény jelenleg kisebb, mint a múlt hónapban volt, nem szabad alábecsülnünk annak potenciális hatásait. Néhány nappal ezelőtt egy X2.8-as erősségű kitörést produkált, ami bár nem éri el a május közepi vihar erejét, további figyelmet igényel. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakemberei szerint a legutóbbi napkitöréstől nem kellett tartanunk, mivel a napfolt nem a Föld felé nézett, azonban a következő napokban lehetséges, hogy az aktuálisan végbemenő koronakidobódás anyaga eléri a bolygónkat.

Ezen kívül, a NASA és más obszervatóriumok figyelmeztetnek egy különleges üstökös megközelítésére is. A C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) üstökös, amelyet még 2023-ban vettek észre, idén ősszel közelíti meg a Földet. Jelenleg még távol van a Naptól, és csak távcsővel látható, de várhatóan ősszel olyan fényességgel fog ragyogni, hogy napnyugtakor szabad szemmel is látható lesz. Az üstökös a Jupiter pályáján túlról érkezik, és a várakozások szerint szeptember végén közelíti meg a Földet. A Naphoz legközelebbi áthaladása szeptember 27-én várható, és 58,6 millió kilométerre lesz csillagunktól, míg október 12-én a Földhöz közelebb kerül, nagyjából 70,6 millió kilométerre lesz tőlünk. Maximális fényessége erre az időszakra taksálható, és az előrejelzések szerint a Jupiternél fényesebb, de a Vénusznál valamennyivel halványabb lesz.