Mi lett az ígéretekből? – A tavalyi atlétikai vébé helyszínének jelenlegi állapota

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a kormánnyal kötött megállapodásuk után, melynek teljesülése esetén támogatták volna a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ megépülését, csupán egy bezárt stadiont és egy építési területet találtak a helyszínen. A Ferencvárosi Szabadidőpark megnyitása augusztusra várható, de a többi ígéret teljesülése felemás képet mutat.

Karácsony Gergely "stadionstop" szlogenje után, 2019 novemberében, Baranyi Krisztinával öt feltételt szabtak a kormánynak a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti rendezéséhez. A kormány elfogadta ezeket a feltételeket, de a megvalósulásuk változó mértékű.

1. 50 milliárd forint egészségügyre – részben teljesült

Karácsony és Baranyi első követelése szerint a kormánynak öt év alatt 50 milliárd forintot kellene költenie a budapesti egészségügyre. Ebből 20,75 milliárd forint érkezett meg tavaly augusztusig, a fennmaradó részről azonban nincs információ. Karácsony Gergely szerint a megállapodásban szereplő összegből "valamivel több, mint a fele, 27 milliárd jött meg, és 23 hiányzik". A ferencvárosi rész teljesült, egy szakrendelő építésére 5,6 milliárd forintot biztosított a kormány.

2. Plázs, csepeli nagyerdő, diákváros – kisebb részben teljesült

A második feltétel a zöldfelületek növelését célozta meg, de a tervek megvalósulása késik. A Fudan Egyetem kampuszának tervezett területen a diákváros építése egyelőre kérdéses. A Csepel-sziget északi részére tervezett park sem haladt előre. A Ferencvárosi Szabadidőpark kialakítását a kormány 24,5 milliárd forinttal támogatja, de a létesítmények többsége még nem készült el.

Baranyi Krisztina szerint a Ferencvárosi Szabadidőpark munkálatainak augusztus 31-ig kell befejeződniük. A területen többek között homokos plázs, fitneszpark, extrém sportokra alkalmas pálya, szoborpark, szabadtéri mozi, mászófalak és kutyafuttató található. A Vituki strand pótlására tervezett medence közbeszerzése folyamatban van.