A hulladék útja: betekintés egy hulladékfeldolgozó mindennapjaiba

Évente 2,9 milliárd tonna hulladék keletkezik Európában, és bár az uniós tagállamok közel felét már újrahasznosítják, Magyarország ezen a területen még fejlődési lehetőségeket rejt magában. Egy targoncásnak például egy nap alatt akár egy egész kerületnyi hulladékot is meg kell mozgatnia az ALTEO-leányvállalat FE-Group Zrt. telephelyén.

De mi történik a kiselejtezett elektronikai eszközökkel, mint a régi tévékkel és hajszárítókkal, vagy a különféle csomagolóanyagokkal? A Téglagyárdűlőn található hulladékfeldolgozóban a látogatók bepillantást nyerhetnek abba, hogyan kerülnek vissza a használatba a különböző anyagok.

A hulladékfeldolgozás kulisszatitkait egy videó is bemutatja, amely az ALTEO Csoport és a HVG együttműködésének eredményeként jött létre. A videóban feltárul, hogy a hulladékkezelők hogyan birkóznak meg a mindennapi kihívásokkal, és hogyan alakítják át a hulladékot újrahasznosítható anyaggá.

A PET-palackok és sörösdobozok sorsa is érdekes kérdés: vajon hányszor lehet őket újrahasznosítani? A hulladékfeldolgozók fontos szerepet játszanak abban, hogy ezek az anyagok ne a szeméttelepeken végezzék, hanem új termékek alapanyagává váljanak.

Magyarország jelenlegi újrahasznosítási aránya még csak körülbelül egyharmad, ami azt jelenti, hogy bőven van még tér a fejlődésre ezen a területen. A hulladékfeldolgozók munkája így nemcsak a környezetvédelem szempontjából kulcsfontosságú, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is.