Egy kavics, ami majdnem életbe került

Ágnes története drámai példája annak, hogy a legapróbbnak tűnő balesetek is súlyos következményekkel járhatnak. Egy kirándulás során cipőjébe került kavics miatt került életveszélybe, és majdnem elveszítette a lábát.

Néhány hete még Ágnes számára a 400 méter lefutása csupán egy kis erőfeszítést jelentett, ám ma már egészen más jelentőséggel bír ez a távolság. Fél éve egy apró kavics miatt majdnem meghalt, és bár túlélte a vérmérgezést, a gyógyulásért cserébe nagy árat fizetett. Egy kirándulás során észrevette, hogy egy kavics belement a cipőjébe, ami később feltörte a lábát, de nem tulajdonított neki nagy jelentőséget. Néhány nap múlva azonban már kórházban találta magát, lába belilult, és az orvosok sem tudták azonnal, mi okozta a problémát.

A kórházba kerülése másnapján Ágnes elvesztette az eszméletét, és két hétig mélyaltatásban volt, miközben naponta megoperálták. A laborvizsgálatokból kiderült, hogy vérmérgezést kapott, ami valószínűleg az állati ürülékkel szennyezett kavics miatt alakult ki. A kórokozók a seben keresztül bejutottak a véráramba, és gyorsan elkezdték roncsolni a szöveteket. Az izmokat, amelyeket a mérgezés elfolyósított, ki kellett metszeni.

Az orvosok az idővel és a terjedő fertőzéssel versenyt futva küzdöttek Ágnes életéért. A vádlijáról és a combja hátsó részéről az izomzat nagy részét el kellett távolítani, és a helyüket a jobb lábáról vett bőrrel fedték be. Ágnes hálás a szakembereknek, a családjának és azoknak az ismeretleneknek is, akik irányított véradással segítettek a műtétek során.

A felébredése után Ágnesnek újra kellett tanulnia járni, hiszen a bal lábáról hiányoztak az izmok, a jobb lábában pedig az idegek sérültek. Ennek ellenére megfogadta, hogy újra fog futni, és nemrégiben le is futotta az élete talán második legnagyobb kihívását jelentő 400 méteres távot.

Ágnes szeptemberben egy orvosi szimpóziumon fog beszélni a vérmérgezésről, amelyet kevesen élik túl, így az ő tapasztalatai különösen értékesek lehetnek a szakemberek számára.

A vérmérgezés, vagy szepszis, egy gyulladásos folyamat, amely a szervezet valamilyen fertőzésre, kórokozóra, azok toxinjaira reagál, és viharos gyorsasággal terjedhet, végül akár halált is okozhat.

Ágnes esete rávilágít arra, hogy a látszólag jelentéktelen sérülések is komoly következményekkel járhatnak. Egy kavics, amely bekerült a cipőjébe és feltörte a lábát, majdnem az életébe került. A vérmérgezés következtében a bal lábáról az összes izmot le kellett fejteni, és hosszú időn keresztül kérdéses volt, hogy amputálni kell-e a lábát az életének megmentése érdekében. Ám Ágnes túlélte, és ma már újra tud futni, ami igazi győzelem a számára.