A smoothie története és népszerűsége

A smoothie, egy gyümölcs- vagy zöldségkoktél, amelyet vízzel, jéggel vagy tejjel, esetleg magokkal kiegészítve turmixgépben vagy smoothie készítő mixerben készítenek, mára világszerte kedvelt itallá vált.

A smoothie elődjét, a turmixot Indiában már évszázadokkal ezelőtt ismerték, ahol gyümölcsből, joghurtból és fűszerekből álló „lassi”-t készítettek. A modern turmixot egy érzékeny gyomrú kaliforniai férfi, Julius Freed találta fel, aki jéggel, tejjel, porított tojásfehérjével, vaníliaaromával és édesítőszerrel készített krémes, habos italt, amit később el is kezdett árulni. Az 1930-as években Steven Poplawski megalkotta a turmixgépet, amely lehetővé tette az ital otthoni variálását különböző gyümölcsökkel, mint például banán vagy eper.

Az első smoothie-t Mabel Stegner készítette el 1940-ben, aki a turmixgépeket fejlesztő és gyártó cégnek dolgozott, és aki a finom ital elkészítését szenvedélyévé tette. Stegner receptkönyvet is kiadott, majd egy újabbat 1952-ben. A smoothie-k a ’60-as években váltak igazán divatossá Kaliforniában, ahol egy egész üzletláncot is bejegyeztek.

A turmixgépek népszerűségének növekedésével a smoothie is egyre inkább terjedt, és a ’60-as évek végére már széles körben ismertté vált. Az ital egyik legnagyobb rajongója Arnold Schwarzenegger volt, aki a tápláló smoothie-k segítségével töltötte fel magát energiával. Kalifornia, ahol a smoothie-k népszerűsége robbanásszerűen nőtt, ma is fontos szerepet tölt be a trendek és az egészséges életmód terjesztésében. Nem meglepő tehát, hogy a régióban élő hírességek, mint például Harry herceg és Meghan Markle is nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi életvitelre. A Sussex hercege és hercegnéje például a legjobb oktatást szeretnék biztosítani gyermekeiknek, és ennek érdekében már elkezdték keresni a megfelelő iskolát Kalifornia azon részén, ahol ők maguk is élnek. A helyi iskolák tandíjai akár évi 60 000 dollár körül is mozoghatnak, ami a kiváló oktatási színvonalat tükrözi. Harry herceg és Meghan Markle két gyermeküket, Archie-t és Lilibet-t egy helyi magániskolába szeretnék íratni, ahol a diákok szinte kivétel nélkül folytatják tanulmányaikat négyéves főiskolán.