Védekezés a lávafolyam ellen Izlandon és az új izlandi elnök, menekülő palesztinok, fiaikat hazaváró izraeli anyák a hét képein

A május 25. és 31. közötti időszak eseményeiből állítottuk össze fotógalériánkat.

A múlt hét eseményei szerte a világból különféle érzelmeket és helyzeteket örökítettek meg. Izlandon nem csak a helyiek a lávafolyamok elleni védekezésben vettek részt, hanem egy új fejezet is kezdődött az ország életében, ugyanis Halla Tómasdóttir vállalkozó győzött az izlandi elnökválasztáson. Tómasdóttir augusztus elsején foglalja el hivatalát, és ezzel ő lesz Izland második női elnöke. Kampányában kiemelte, hogy pártpolitikán felülálló személyként szeretne nyílt társadalmi vitát folytatni többek között a közösségi média és a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól, valamint Izland turisztikai fejlesztéséről. Az elnökválasztáson a választói részvétel csaknem 79 százalékos volt, ami jelentősen magasabb az előző voksoláson regisztráltnál. Tómasdóttir a voksok 34,3 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett Katrín Jakobsdóttir volt kormányfő 25,2 százalékot kapott, a harmadik helyezett Hrund Logadóttir pedig 15,5 százalékát. Az elnök főként szimbolikus szerepet tölt be Izlandon, de joga van megvétóznia a parlament döntéseit és népszavazást is kiírhat vitás kérdésekről.

A Közel-Keleten a palesztinok menekülésének pillanatait rögzítették a fényképezőgépek, míg Izraelben anyák várták fiaikat, akik a konfliktusok sújtotta területekről térhettek haza. Ezek a képek nem csupán a konfliktusok és természeti katasztrófák súlyát mutatják be, hanem az emberi kitartást és a reményt is, amely a nehéz időkben is képes fennmaradni. A fotógaléria így egyfajta időkapszulaként szolgál, amely a május utolsó hetében történt fontos eseményeket örökíti meg a jövő számára.