Egy rettegett betegség nevének eredete

Sokan talán nem is tudják, hogy a rák, azaz a daganatos megbetegedés nevét egy ízeltlábúról kapta. Az ókori Görögországban az orvosok a karcinosz szót használták a rosszindulatú daganatok leírására, amely a rák görög megfelelője, és a latin cancer kifejezés is innen ered.

Az emberiség történetében gyakran előfordul, hogy a hétköznapokban használt fogalmak eredetét nem ismerjük, pedig érdekes történeteket rejtnek. A rák szó eredete is ilyen, amelyet a szerencsések csupán mint egy éles ollóval rendelkező állatot ismernek, míg mások számára a betegség miatt negatív érzelmeket vált ki. Magyarország ráadásul rosszul áll a rákstatisztikákban, az Eurostat-adatok szerint az EU tagállamai között itt a legmagasabb a daganatos betegségekben elhunytak aránya.

Az ókori görögök már a Krisztus előtti ötödik század végén és a negyedik század elején ismerték a betegséget, és a karcinosz szót használták rá. A rák nevének használata több magyarázattal is rendelkezik. Egyesek szerint a rák agresszív állat, hasonlóan a daganathoz. Mások szerint a rák ollóival való csípése, amit nehéz eltávolítani, hasonlít a betegséghez. Galénosz görög orvos szerint pedig a mellrák daganata hasonlít a rák testének formájára, hiszen a daganat erei mindkét oldalon megnyúlnak, rákhoz hasonló formát hozva létre.

A rák kezelésére az ókorban is törekedtek, gyógynövényeket, rákok hamvait és arzént használtak a gyógyszerek elkészítéséhez. Galénosz hánytatást és beöntést alkalmazott a tisztulás érdekében, és állítása szerint sikerült is gyógyítania embereket. A műtéti beavatkozásokat azonban kerülték, mivel a betegek gyakran belehaltak a vérveszteségbe. A legsikeresebb műtétek az emlőrák esetében voltak, ahol a kauterizálást alkalmazták.

A rákot gyógyíthatatlan betegségnek tekintették, és sokan az istenekhez imádkoztak a gyógyulásért. Ma már több mint 200 különböző típusú rákot ismerünk, és egyeseket korai diagnózis esetén sikeresen kezelnek, de általános ellenszer még mindig nincs. Évente körülbelül 20 millió új rákos megbetegedést és 9,7 millió daganatos halálesetet regisztrálnak világszerte.