A nyári táborok aranykora a Kádár-rendszerben

Fél évszázaddal ezelőtt a Kádár-rendszer idején a gyermeknyaralás szinte ingyenes volt a családok számára, a gyerekek egész nyarat táborozhattak, míg ma a szülőknek százezreket kell költeniük a nyári táborokra.

Az 1960-as, 70-es években a gyerekek 6 és 18 év közötti korosztálya akár az egész nyarat táborozással tölthette, a zánkai és a csillebérci központi úttörőtáboroktól kezdve a megyeszékhelyeken át a Balatonig terjedően. Az iskolák is szerveztek táborokat, a középiskolások pedig építőtáborokban vettek részt, ahol a szocialista munka alapelveit sajátították el. A táborokért csekély összeget kellett fizetni, hiszen a termelőszövetkezetek és üzemek támogatták őket, és gyakran az ő üdülőikben volt a szállás. A strandbelépőt az úttörőszövetség intézte, így egy táborozó két hétig 10 forintból megoldotta a nyaralást, még a fagylalt is belefért ebbe az összegbe.

Az építőtáborokban a fiatalok a nyári szünetüket töltötték, ahol a KISZ-titkár segítségével többször is részt vehettek a táborozásban. A táborokban a szórakozásé volt a főszerep, esténként a legjobb zenekarok léptek fel, és a munkavégzés is lazább volt, hiszen a munkások is azt tanácsolták, inkább pihenjenek, mintsem túl sokat dolgozzanak.

A Kádár-rendszerben a Balaton két részre szakadt: az északi parton és a déli parton a dolgozók számára megfizethetetlen volt a nyaralás, és helyet sem kaptak. A német turisták és a kettéosztott Németország családjai foglalták el a helyeket, a szállásadók és vendéglátósok pedig a nyugati valutáért cserébe nyújtottak luxusszolgáltatásokat. Az Intershop boltokban különleges árucikkek voltak kaphatók, amelyekről a pestiek is csak álmodozhattak. A vállalati üdülőkben viszont a családok fillérekért nyaralhattak, ahol még 1980-ban is egy korsó sör 4 forintba került.

A mai gyerekek számára a táborozás már nem ilyen egyszerű, egy izgalmas tábor heti 100 ezer forint alatt nem elérhető, a napközis táborok napidíja is 5-8000 forint. A szülőknek komoly anyagi terhet jelent a gyermekük táborba küldése, és egyes speciális táborok, mint például a vitorlás táborok, akár 250 ezer forintba is kerülhetnek egy hétre.