Miért érdemes otthon tartani levendulát?

A levendula nem csupán illatosítóként és fertőtlenítőszerként használható, hanem számos pozitív hatással is rendelkezik, amelyeket már az ókorban is ismertek.

Az ókori rómaiak és görögök már tudták, hogy a levendula pozitív tulajdonságokkal bír, és bár eleinte úgy vélték, hogy még a vadállatokat is megnyugtathatja, később ezt az elképzelést elvetették. Európai középkorban a levendulát már inkább helyiségillatosítóként és fertőtlenítőszerként kezdték el használni.

A levendulaolaj segíthet azoknak, akik nehezen alszanak el vagy éjszaka felébrednek. Összetevői, mint a linalool és a linalil-acetát, nyugtató és alvást elősegítő hatásúak, valamint a levendulának szorongásoldó hatása is ismert.

Nem csak a mentális egészségre van pozitív hatással, hanem fizikai panaszok esetén is enyhülést hozhat. Izomláz, duzzadt lábak és vénák esetén is hasznos lehet a levendula. Egy levendulás fürdő csökkentheti a lábdagadást, frissít és energiát adhat a fáradt végtagoknak, különösen a magas hőmérsékletű késő nyári napokon.