Közösségben terjednek a mentális betegségek?

A közösségi média mentális betegségek terjedésével hozható összefüggésbe a finn kutatók szerint, bár az ok-okozati kapcsolatot még nem azonosították pontosan. A Helsinki Egyetem kutatása szerint a tizenévesek közösségeiben terjedhetnek a levertség, szorongás és táplálkozási zavarok.

A Helsinki Egyetem által végzett kutatás 860 iskolában tanuló 700 ezer kilencedikes diák állapotát követte nyomon átlagosan 11 éven keresztül, a finn nyilvántartási adatok alapján. A mentális zavarok között olyan állapotokat értünk, mint a depresszió, szorongás, figyelemzavar vagy ADHD, táplálkozási zavarok és bipoláris zavar, melyek az egyén közérzetét, viselkedését, hangulatát, kapcsolatait és hétköznapi életét befolyásolják. Ezek a zavarok részben öröklött hajlamoktól és életkorra jellemző biológiai változásoktól, részben környezeti hatásoktól – élethelyzettől, traumáktól – függhetnek.

A kutatás során megállapították, hogy az iskolai osztályokban, ahol több diák kapott mentális zavar diagnózist, a többi tanulónál is nagyobb volt a hasonló diagnózis kialakulásának esélye a későbbiekben. Az összefüggés a kutatás első évében volt a legerősebb, és nem volt magyarázható sem szülői, sem iskolai, sem lakókörnyezeti faktorokkal. A legnagyobb összefüggést a kedélyállapot, a szorongás és a táplálkozási zavarok terén találták.

Christian Hakulinen adjunktus, a kutatás vezetője szerint a statisztikai összefüggésre koncentráltak, az ok-okozati viszonyok feltárása nem volt a vizsgálat tárgya. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a lelki egészséghez kötődő segítségkérés küszöbe csökkenhet, ha a környezetben már vannak olyanok, akik segítséget kaptak. Ez a diagnózis és kezelés normalizációjával a mentális zavarok felismerésének és gyógyításának pozitív terjedését jelentheti. Ugyanakkor egy amerikai kutatásban a depressziós tünetek átadását írták le.

A mentális betegségek globális problémát jelentenek, és gyakran már 18 éves kor előtt jelentkeznek. A kutatás eredményei a zavarok terjedésére utalnak, ezért Hakulinen professzor szerint megelőző intézkedések bevezetését érdemes mérlegelni a közösségekben.