A közlekedési zaj veszélyei: komoly egészségügyi kockázatot jelent

A közlekedési zaj, mint az autók, vonatok és repülőgépek által keltett hang, jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a halálozási arány kockázatát, rámutatva a zajvédelem és a zajcsökkentő törvények fontosságára.

A Dán Rákkutató Intézet, a Svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet, a Pennsylvaniai Egyetem és a németországi Mainzi Egyetemi Orvosi Központ Kardiológiai Tanszékének zajszakértői szerint a közlekedési zaj összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel. Magyarországon a halálozások közel felét ezek a betegségek okozzák, és a lakosság jelentős része magas vérnyomástól szenved. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szív- és érrendszeri betegségek a szív és az erek rendellenességeinek egy csoportját jelentik, míg az agyi érrendszeri betegségek az agy vérellátását befolyásoló állapotokat foglalják magukban.

A kutatók szerint a közlekedési zajra úgy kell tekinteni, mint mindkét állapot valós kockázatára. Eredményeiket az Amerikai Szív Szövetség Circulation Research című folyóiratában tették közzé. Dr. Thomas Münzel, a Mainzi Egyetemi Orvosi Központ vezető professzora hangsúlyozza, hogy a zajvédelemre irányuló erőfeszítések és a zajcsökkentő törvények nagy jelentőséggel bírnak a jövőbeni közegészségügy szempontjából.

Nyugat-Európában évente több mint 1,6 millió életév vész el a közlekedési zaj miatt, jelentette az Egészségügyi Világszervezet. A kutatók kiemelik az éjszakai közlekedési zaj különösen káros hatását, mivel az felébreszti az embereket, és rossz minőségű alvást eredményez. A megszakított alvás következtében a stresszhormonok szintje és az oxidatív stressz nő, ami a szabad gyökök számának növekedéséhez vezethet a szervezetben. Ezek a folyamatok gyulladást, magas vérnyomást és érrendszeri rendellenességeket okozhatnak, amelyek szívbetegségekhez vezethetnek.

A tanulmány szerzői áttekintették a korábbi klinikai vizsgálatokat, és megállapították, hogy minden 10 decibelnyi zajszint emelkedés esetén 3,2%-kal nő a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség kialakulásának kockázata. Rámutattak arra is, hogy a közlekedési zaj potenciálisan befolyásolhatja az emberek génjeiben bekövetkező változásokat, ami betegségekhez vezethet.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető halálokot jelentenek, és bár a férfiaknál gyakoribbak, a nőknél nagyobb a halálozási arány és rosszabb a prognózis akut kardiovaszkuláris események után. A korai diagnózis mindkét nem esetében életmentő lehet.