A hitlerszalonna valódi jellege

A hitlerszalonna kifejezés hallatán sokan félrevezető és kellemetlen asszociációkra gondolhatnak, pedig valójában egy sütésálló lekvárról van szó, amelynek semmi köze a nácizmushoz. Ez a termék, amelyet gyakran találunk meg a közétkeztetésben és a piacokon, nem más, mint egy magas pektintartalmú, zselésítőanyagból és cukorból álló édesség, amelynek gyümölcstartalma rendkívül alacsony.

A gyümölcssajtok, mint például a birsalmasajt, ősei a magas pektintartalmú lekvároknak, amelyeket hosszú főzéssel és szárítással készítenek, így hosszú ideig eltarthatóvá és koncentrált ízűvé válnak. A hitlerszalonna azonban ettől eltérően kevés gyümölcsöt tartalmaz, és főként zselésítőanyagból és cukorból áll.

Az élelmiszeripar fejlődése során, különösen a hadseregek ellátása érdekében, számos tartós élelmiszer előállítására került sor. A konzervipar ebben az időszakban virágzott fel, és számos ma is népszerű termék ekkor született meg. A hitlerszalonna is ebben az időszakban jelent meg, és bár néhány elmélet szerint magyar találmány, mások szerint a német katonai ellátmányból származik, és innen ered a neve.

A hitlerszalonna, amely valójában tökből készült, nem gyümölcsből, előnye, hogy könnyen használható töltelékként például buktákban vagy derelyékben, mivel nem folyik ki formázás közben. Ennek ellenére a százszázalékos gyümölcstartalmú, kemény állagú szilvalekvárok sokkal ízletesebbek és előnyösebbek lehetnek a sütés során.