A Fidesz üzenete és a hétvége eseményei

Jó reggelt kívánunk! A mögöttünk hagyott napok eseményei ismét számos érdekességet tartogattak, kezdve a Békemenettől Rogán londoni útjáig, a globális felmelegedés hatásaitól a kulturális élet megfigyeléseig.

Rogán Antal, aki a Békemenet után egyből London egyik legdrágább szállodájában találta magát, a bevallott jövedelmére hivatkozva kért engedélyt a miniszterelnöktől az útra. A Békemenet kapcsán Plankó Gergő elemzése szerint Orbán Viktor üzenete a szavazóinak 14 év hatalom után: "Nem számít már, hogyan élünk, csak hogy ne haljunk meg".

A Békemenet után a 444 stábja összefutott Rogán Antallal, aki válaszolt a kérdéseikre és választások utáni interjút ígért a portálnak. A BL-döntőre nemcsak Rogán volt kíváncsi, hanem a NER-elit más tagjai is, akiket a magánrepülők termináljánál fotóztak le.

A nemzetközi békefolyamatok terén is történtek fejlemények. Az amerikai támogatású izraeli béketervet sok befolyásos szereplő támogatja, de a Hamász sem zárkózik el tőle, miközben az izraeli kormány széthullásával fenyeget. Az ukrán béketerv mögé pedig mintegy 100 ország állt be, bár Zelenszkij szerint Kína szabotálja a békekonferenciát és Oroszországot támogatja.

A légi közlekedés terén a globális felmelegedés miatt növekvő turbulenciákra kell felkészülni, amelyekre a repülőgépeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak. Madas László repülésszakértő szerint már egy új turbulenciafokozat bevezetésére is szükség volt.

A kulturális életben Ördög Tamás rendező a közönség állapotáról beszélt, mely szerinte a covid óta borzalmas, és a jegyárak növekedésének is többféle következménye lehet. Irodalomkritikusunk Oravecz Imre öregkori naplójáról írt, és a legfiatalabbaknak is ajánlottak olvasnivalót.

Végül, egy dokumentumfilmről is szó esett, amely Obama egyik munkatársának történetét dolgozza fel, aki gyógyíthatatlan betegségével szembesülve kezdett kampányba. Az időjárás okozta lelombozottságra pedig egy londoni repülőútról szóló dal hallgatása lehet a megoldás.