Meglepő, de a fagyasztott gyümölcs és zöldség ugyanolyan jó lehet, mint a friss

A mirelit termékek sok esetben olcsóbbak, csökkentik a pazarlást és vitamintartalmuk is közel áll a friss árukéhoz. Ha drágának találjuk a piacot, vagy túl sok végzi a kukában, nyugodtan forduljunk a mirelit pult felé. Az egészségünket ezek is szépen támogatják.

Az élelmiszerkutatók és egészségtudósok ajánlásai szerint naponta 2 adat friss gyümölcsöt és 5 porció zöldséget kellene fogyasztanunk a vitaminok, ásványi anyagok és rostok szervezetbe juttatása érdekében. Ezt azonban nem csak az idő, hanem a pénztárca is megnehezítheti.

A zöldségek és gyümölcsök árai a többi élelmiszerhez hasonlóan emelkedtek, ezért felmerül a kérdés, hogy a gyakran olcsóbb és könnyebben hozzáférhető fagyasztott termékek vajon ugyanolyan táplálóak-e, mint a frissek. A kutatások szerint a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök bizonyos tápanyagokban, például C- és E-vitaminban gazdagabbak lehetnek, mivel a leszedés után azonnal lefagyasztják őket.

Az ásványi anyagok, mint a kalcium, vas és magnézium, hasonló mennyiségben találhatók meg a fagyasztott termékekben, mint a friss változatokban. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előnye, hogy csökkentik az élelmiszer-pazarlást, hiszen csak annyit használunk fel belőlük, amennyit ténylegesen megeszünk.

Ha otthon szeretnénk fagyasztani zöldséget vagy gyümölcsöt, a fagyasztás előtti gyors blansírozás, vagyis egy rövid forralás és jeges vízben történő lehűtés javíthatja a termékek minőségét. A fagyasztott zöldségek nem minden esetben helyettesíthetik a friss terményeket, például salátákhoz nem ideálisak, de főtt ételekhez, levesekhez, rakott ételekhez, pörkölthöz és pitékhez kiválóan alkalmasak.

A reggelinket is gazdagíthatjuk fagyasztott gyümölccsel, és süteményekbe is tökéletesen illenek. A feldolgozás során a vitamin- és ásványi anyag tartalom némileg csökkenhet, a főzés pedig különösen a hőérzékeny tápanyagok, mint a C-vitamin szintjét csökkentheti a friss termékekhez képest. Az erjesztés viszont nagyrészt megőrzi a friss zöldségekben lévő vitaminokat és ásványi anyagokat, emellett új tápanyagokat hoz létre és megkönnyíti a felszívódást.

A savanyúságok probiotikumokat tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak a mikrobiomra. Ha növelni szeretnénk zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat, érdemes szezonális termékeket választani, mivel ezek általában olcsóbbak. Ne hagyjuk figyelmen kívül a boltokban a „csúnya” gyümölcsöket és zöldségeket sem, mert a külső sérülések nem befolyásolják a vitamintartalmat.

A pazarlás elkerülése érdekében tervezzük meg előre, hogy mit, mikor és mennyit fogyasztunk. Ha van lehetőségünk, ne féljünk belevágni a saját termesztésbe, akár egy kis erkélyen vagy napos ablakpárkányon is. A fűszernövények bárhol elférnek, és a cserepes eper is kiváló választás lehet. A saját termést pedig használjuk fel előnyben a bolti áruk helyett, amelyek gyakran a kukában végzik.