Ritka pillanat: a NASA és a dél-koreai holdszonda találkozása

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) holdszondája különleges felvételt készített, amint a dél-koreai Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) repül alatta. A két űreszköz többször is összefutott már idén, és egyik ilyen találkozás során sikerült megörökíteni a dél-koreai társat.

A NASA LRO-ja és a KPLO többször is közel került egymáshoz a Hold körüli pályájukon. Március 5-én és 6-án három alkalommal is elkerülték egymást, és ezek során a KPLO elég közel volt ahhoz, hogy a NASA holdszondája homályos képeket készítsen róla.

Az első felvételen a KPLO majdnem a kép közepén látható, 8 kilométerre az LRO-tól, amely ekkor 80 kilométer magasságban repült a Hold felett. A kép körülbelül 3 kilométer széles területet ölel fel.

A két űrszonda közötti relatív sebesség nagyjából 11 500 km/h volt, ami miatt a KPLO összenyomódva látszik a képen. Az LRO kamerájának expozíciós ideje 0,388 másodperc volt.

A második képen a KPLO már jóval közelebb volt az LRO-hoz, mindössze 4 kilométerre. Ebben az esetben nem közvetlenül egymás alatt, hanem 25 fokos szöget bezárva haladtak el egymás mellett. A koreai űrszonda a bekeretezett részben látható, bár a felismeréséhez nagy figyelem szükséges. Összehasonlításképpen, a kép tetején látható tál alakú kráter 12 kilométer széles.

A NASA holdszondája a Hold erőforrásait és a vízkészleteket kutatja, amelyeket egy későbbi emberes holdmisszió során hasznosíthatnak. Eközben a dél-koreai eszköz a Hold felszínét térképezi fel, mivel Dél-Korea tervei szerint a következő 10 éven belül szeretne a Holdra szállni.