Chang'e 6: Sikeres leszállás a Hold túlsó oldalán

Egy Kínából indított űrhajó, a Chang'e 6 sikeresen leszállt a Hold túlsó oldalán, ahol a történelemben először gyűjthet értékes kőzetet és talajt egy eddig feltáratlan régióról.

A Chang'e 6 küldetés célja, hogy a Hold déli pólusán található hatalmas kráterből, a legrégebbi kőzeteket hozza ki. A leszállás azonban kockázatos volt, mivel a kommunikáció nehézségei miatt a Hold túlsó oldalán nehezebb az űreszközökkel való kapcsolattartás.

A Wenchang űrrepülőgép-indító központból május 3-án indított űrszonda sikeresen leszállt a Holdon, magyar idő szerint vasárnap hajnali fél 1 környékén a Déli-sarki Aitken-medencében. A tervek szerint a küldetés leszállóegysége levált a keringő űrhajóról, és megkísérelte a leszállást a Földtől állandóan távolabbi oldalon.

John Pernet-Fisher, a Manchesteri Egyetem holdgeológiára szakosodott munkatársa szerint mindenki nagyon izgatott, hogy megvizsgálhassák ezeket a kőzeteket, amelyeket eddig még senki sem látott. Pernet-Fisher, aki korábban már elemzett más holdi kőzeteket, úgy véli, hogy a Hold egy másik területéről származó kőzetek elemzése fontos kérdésekre adhat választ a bolygók kialakulásával kapcsolatban.

A korábban begyűjtött kőzetek többsége vulkanikus eredetű volt, de a Hold túlsó oldalán található anyagok más kémiai összetételűek lehetnek. Pernet-Fisher szerint ezek az anyagok segíthetnek megválaszolni olyan nagy kérdéseket, mint például a bolygók keletkezése, a kéreg kialakulása, vagy a víz eredete a Naprendszerben.

A kínai Nemzeti Űrügynökség szerint a küldetés célja, hogy egy modern fúró és egy mechanikus kar segítségével mintegy 2 kg anyagot gyűjtsön össze. A szondának a Déli-sark-Aitken-medence nevű becsapódási krátert kellett felkeresnie, amely az egyik legnagyobb ismert kráter a Naprendszerben, és onnan olyan anyagot gyűjthet, amely a holdköpeny mélyéről származik. A Hold déli pólusa különösen érdekes a tudósok számára, mivel jég is található benne, ami növelheti az esélyét egy emberi bázis létrehozásának a Holdon.

A legutóbbi kínai holdmisszió, a Chang'e 5, 2020-ban földet és kőzeteket hozott vissza. Ha a Chang'e 6 küldetés sikeres lesz, az űrhajó a mintákkal egy speciális visszatérőkapszula fedélzetén tér vissza a Földre. Az anyagot különleges körülmények között fogják tárolni, hogy a lehető legtisztább maradjon. Először kínai tudósok elemzik majd a kőzeteket, később pedig a világ kutatói is jelentkezhetnek rá.

Ez a második alkalom, hogy Kína küldetést indít a Holdról történő mintavételre, a Chang'e 5 után, amely 1,7 kg anyagot hozott vissza a Hold közeli oldalán található Oceanus Procellarum nevű területről. Kína még három további személyzet nélküli küldetést tervez ebben az évtizedben, miközben víz után kutat a Holdon, és egy állandó bázis létrehozását vizsgálja. A legutóbbi, május 3-án indított, és várhatóan 53 napig tartó kínai misszió célja, hogy mintákat gyűjtsön egy nagy kráterből, a Hold Déli-sarkán fekvő Aitken-medencében, és a mintákat várhatóan június 25-e körül hozzák vissza a Földre. Kína korábban azt közölte, hogy 2030-ra emberes küldetést akar indítani a Holdra. A Hold az elmúlt években számos űrhajózó nemzet érdeklődésének középpontjába került, mivel a feltételezések szerint értékes nyersanyagokat tartalmaz.