Boeing űrhajó indításának ismételt elhalasztása

Az amerikai űrhivatal, a NASA szombaton újra elhalasztotta a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását, és a legkorábbi új start időpontja szerdára tolódott.

A Starliner-kapszula indítását május elején is az utolsó pillanatban törölték, és most ismét számítógépes problémák miatt állt le a visszaszámlálás, miközben az asztronauták már a rakéta tetején helyet foglaltak. A küldetés célja, hogy a NASA űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítsa. Butch Wilmore és Suni Williams, a két űrveterán asztronauta feladata lett volna az űrkapszula tesztelése az első úton, mielőtt a NASA engedélyezné a rendszeres legénységszállítást az ISS-re és vissza. A következő indítási lehetőség szerdán és csütörtökön lesz.

A NASA tíz évvel ezelőtt rendelt űrhajóst szállító járműveket a Boeingtől és a SpaceX-től, hogy űrhajósait az ISS-re szállítsa. A SpaceX már négy éve sikeresen működik űrtaxiként, és a NASA számára fontos lenne egy második jármű, hogy jobban kezelhessék az esetleges vészhelyzeteket.

A szombati indítás törlése újabb csapást jelent a Boeing űrprogramjának, amely már így is jelentős késéssel küzd. Korábban több probléma is felmerült, többek között szelepek eltömődése és ejtőernyőkkel kapcsolatos gondok, amelyek késleltették a programot. Május elején a felszállást az utolsó pillanatban törölték a rakéta egyik szelepének problémája miatt, amelyet azóta kicseréltek, május közepén pedig héliumszivárgás miatt fújták le az indítást. Öt éve, 2019-ben egy első pilóta nélküli teszt alatt az űrhajó nem tudott a megfelelő pályára állni, és anélkül tért vissza, hogy elérte volna az űrállomást. 2021-ben a kapszula eltömődött szelepeivel kapcsolatos probléma miatt elhalasztották az újabb kísérletet. Az űrhajósok nélküli járműnek végül 2022 májusában sikerült elérnie az ISS-t.

Butch Wilmore és Suni Williams már évek óta készülnek erre a küldetésre, mindketten tesztpilóták, és aktívan részt vettek a Starliner fejlesztésében. Mindketten kétszer repültek már az ISS-re, és ezúttal alig több mint egy hetet töltenek majd ott.

A NASA űrhajósainak 2011-es űrsikló programjának leállítása után orosz Szojuz űrhajókon kellett utazniuk, amitől az amerikai űrügynökség szeretne függetlenedni. A SpaceX már 2020-ban eljuttatta az első űrhajósokat az ISS-re, és a NASA reményei szerint, amint a Starliner működőképes lesz, a SpaceX és a Boeing járatai váltakozva repülnek majd.