A Békemenet résztvevőinek számáról és a Facebookon történtekről

A Békemenet szervezői szerint a szombati eseményen 3-500 ezer ember vett részt, és állításuk szerint ez lehetett a legnagyobb ilyen jellegű menet, ám ezek a számok kétségesek.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Fricz Tamás politológus a Kossuth rádióban beszélt a Békemenet jelentőségéről, és a résztvevők számát 300-500 ezer közöttire becsülte. Fricz szerint az idei menet a nagyobbak közé tartozott, talán a legnagyobb tömeg most volt, és az ellenzéki "vészmadárkodókra" rácáfolva, ugyanúgy több százezren vettek részt, mint az elmúlt tizenkét évben bármikor.

Azonban a Békemenetek történetében gyakoriak voltak a túlzó becslések. Például két évvel ezelőtt, 2022 március 15-én is félmillióan voltak a szervezők szerint, ami alapján kérdéses, hogy az idei valóban a legnagyobb-e. Korábban volt már egymilliós becslés is, ami még mindig kevesebb, mint Rákay Philip 2002-es, emlékezetes kétmilliós becslése a Kossuth téri Fidesz-nagygyűlésről.

A Lakmusz tényellenőrző portál adatai szerint a legelső, 2012-es Békemenetnél is erősen túlbecsült volt az egyik szervező, Bencsik András egymilliós száma, mivel a rendőrség szerint csak 400 ezren voltak. A 2013 október 23-i menetet Széles Gábor becsülte egymilliósra, de a térinformatikai modelles számítások szerint csak 150 ezren lehettek. Összességében a Lakmusz szerint 2014-ben voltak a legtöbben (kb. 440-460 ezren), és 2018-ban a legkevesebben (kb. 60 ezren) a Békemeneten.

A Békemenetek gyakran választások idején kerülnek megrendezésre, és a Fidesz, valamint Orbán Viktor mellett állnak ki. Az első Békemenet után Orbán Viktor kormányfő úgy nyilatkozott, hogy ha nincs a Békemenet, talán már nem ő lenne a miniszterelnök, mert kormánya nem élte volna túl a támadásokat. A 2014-es választásokig összesen öt Békemenetet rendeztek, és a választások előtti utolsó menet nem volt mindig békés. 2014 őszén a Fidesz kérte a szervezőket, hogy ne szervezkedjenek, mert nem akartak konfrontálódni a netadóra érzékeny fiatal rétegekkel. A következő Békemenetet csak a 2018-as parlamenti választások előtt rendezték meg, majd 3 év kihagyás után 2021-ben és 2022-ben is volt Békemenet.

Orbán Viktor a Békemenet kulisszái mögül osztott meg videót a TikTokon, amelyen látható volt, ahogy a Fidesz-vezérkar poénkodik, majd az unokái köszöntik a miniszterelnököt. A videók azonban nem adnak egyértelmű képet a résztvevők számáról, mivel a tömeget elejétől végéig nem mutatják meg, így nehéz megbecsülni a pontos létszámot. A TikTokon közzétett egy másik videó melankolikus zongoraaláfestéssel mutatta be a békemenet vonulását, de itt sem látható a tömeg egyszerre, ami továbbra is kérdéseket vet fel a résztvevők valós számával kapcsolatban. A kormányfő szombaton is posztolt a TikTokra, ahol Kövér László is feltűnik, és a videón szereplők azzal poénkodnak, hogy Orbán Viktor majd az esőt is elűzi. Ritka pillanat, hogy a miniszterelnök unokái is láthatóak a videófelvételen, ők a színfalak mögött köszöntötték a nagypapájukat.

A Facebook eseményeket követően törölte az M1 Híradó közösségi oldaláról Orbán Viktor miniszterelnök Békemeneten elmondott beszédének felvételét, azzal indokolva, hogy veszélyesnek minősített személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumokat osztottak meg, illetve veszélyes személyeket és szervezeteket dicsőítettek és támogattak. A közmédia ezt saját weboldalán, a hirado.hu-n számolt be. A Facebook döntése azonban átmenetinek bizonyult, mivel a felülvizsgálatot követően Orbán Viktor szombati, margitszigeti beszéde ismét elérhetővé vált a Híradó közösségi oldalán.