Mannheimi késelés: Elhunyt a sérült rendőr

Meghalt az a 29 éves rendőr, akit pénteken egy szélsőjobboldali tüntetésen Mannheimben megkéseltek, a támadás következtében vasárnap vesztette életét.

A Baden Württemberg tartományi rendőrség tájékoztatása szerint a 25 éves támadó hat másik embert is megsebesített, és többször fejbe szúrta az áldozatot. Az eset után a rendőrt azonnal megműtötték és mesterséges kómába helyezték, de a sérülések végül halálosnak bizonyultak.

A tragikus esemény pénteken történt, amikor Michael Stuerzenberger, az iszlámellenes aktivista éppen beszédet készült tartani a PAX Európa Mozgalom rendezvényén Mannheim központjában. A támadó, aki 2014-ben, még tinédzserként érkezett Afganisztánból Németországba, két embert sebesített meg, köztük a 29 éves rendőrt életveszélyesen.

A rendőrség szerint a gyanúsított afgán állampolgár, aki körülbelül tíz éve él Németországban, és korábban büntetlen előéletű volt, nem került a hatóságok látókörébe. A támadás után a rendőrök által meglőtt gyanúsított szombat este még életben volt, de állapota nem tette lehetővé a kihallgatást. A támadás indítékai és okai további vizsgálat tárgyát képezik.

Olaf Scholz német kancellár és Winfried Kretschmann, Baden Württemberg tartomány vezetője is kifejezte megdöbbenését és részvétét az áldozat családjának, barátainak és kollégáinak. Scholz kiemelte, hogy a rendőr elkötelezettsége mindenki biztonsága iránt a legnagyobb tiszteletet érdemli, és mélyen elszomorítja, hogy a bátor rendőr belehalt súlyos sérüléseibe a Mannheimben történt szörnyű támadás után. Gondolatai a családjával és mindazokkal vannak, akik gyászolják őt ezekben a keserves órákban.

Sein Einsatz für die Sicherheit von uns allen verdient allerhöchste Anerkennung. Ich bin in diesen bitteren Stunden in Gedanken bei seiner Familie und bei allen, die um ihn trauern. 2/2 {:url} — Bundeskanzler (Olaf) June 2, 2024