2024: A bőrrák és a napozás tévhitei

Magyarországon évente több mint 23 ezer embert diagnosztizálnak bőrrákkal, és a szakértők szerint az UV-sugárzás egészségkárosító hatása már olyan veszélyes, mint a dohányzásé.

Június 1-jével kezdetét veszi a naptár szerinti nyár, és a szakértők hangsúlyozzák, hogy nem létezik egészséges barnaság. Európa az UV-sugárzás miatt kialakuló bőrrákos betegek számában az élen jár, ezért kiemelten fontos a fényvédelem, valamint az esztétikai célú napozás és szoláriumhasználat kerülése.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon évente 21 ezer hámsejt eredetű bőrrákot és 2500 melanomát diagnosztizálnak. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke szerint a világos bőrűek körében 100 emberből 33-at érinthet a bazalioma, ami a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat az országban.

Wikonkál Norbert hangsúlyozza, hogy 2024-ben ideje leszámolni az öncélú napozáshoz és barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel. A bőrgyógyászati tanácsok szerint az esztétikai célú napozásnak és szoláriumhasználatnak nincs egészséges szintje.

Baltás Eszter bőrgyógyász, az MDT vezetőségi tagja szerint a prevencióban az UV-védelemre kell helyezni a hangsúlyt, a korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat, a kezelésben pedig az időben indított, adekvát terápiaválasztás és a beteg utánkövetése a legfontosabb.

Az MDT elnöke az Európai Dermatoonkológiai Társaság (EADO) ajánlásával összhangban radikálisabb betegtájékoztatási gyakorlatot sürget, mivel az EADO a teljes testes napozást és az UV-sugarak káros hatásait a dohányzás okozta egészségkárosításhoz hasonlítja.

Wikonkál Norbert szerint meg kell különböztetni a napon tartózkodás és a napozás fogalmát. A napon tartózkodás fiziológiai szükségesség, míg a hosszú ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás egészségkárosító hatású.

A nyári hónapokban ajánlott a magas faktorszámú napvédő krémek használata, és a szakértők szerint bármilyen gyanús bőrelváltozás esetén mihamarabb bőrgyógyászhoz kell fordulni. A melanoma különböző típusai közül a felszínesen terjedő melanoma havonta átlagosan egytized millimétert, míg a ritkább noduláris melanoma akár fél millimétert is nőhet, ezért gyorsan növekvő bőrelváltozás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon öt melanoma centrum áll rendelkezésre, ahol a szövettani lelet alapján megerősített melanoma diagnózisát követően a megfelelő terápiás megoldásokat alkalmazzák. A melanoma korai felismerése és kezelése esetén az ötéves túlélési arány 98,3 százalék, míg távoli áttétek esetén ez az arány jelentősen csökken.