Zuglói ellenzéki összefogás a Fidesz és az MSZP ellen

Zuglóban egy új ellenzéki összefogás alakult ki, amely a Fidesz és az MSZP helyi vezetésével szemben kíván fellépni, a Párbeszéd két képviselőjelöltjének visszalépésével bővülve.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejegyzése szerint Zuglóban egy szélesebb ellenzéki összefogás jött létre, amely a Párbeszéd pártjának bekapcsolódásával bővült ki. A Párbeszéd két önkormányzati képviselőjelöltje visszalépett, így a kerület 14 választókerületében mindenhol van egy-egy jelölt, aki a Momentum, a CivilZugló, a DK, a Szikra Mozgalom soraiból kerül ki, valamint egy független jelölt, akiket a felsorolt szervezetek támogatnak. Az LMP és a Kutyapárt azonban külön indulnak saját jelölteikkel a Hadházy által "Fidesz-MSZP koalíció"-nak nevezett felállással szemben.

A zuglói ellenzéki pártok Horváth Csaba MSZP-s kerületvezetőt és képviselőit azzal vádolják, hogy összejátszanak a Fidesszel, ami különösen a főépítész menesztése körüli botrányban vált nyilvánvalóvá. A Momentum Horváth Csaba ellentmondásos személye miatt előválasztást szeretett volna, de a polgármester ezt nem támogatta.

Zugló így az egyik legkaotikusabb kerületté vált, ahol a korábban együttműködő ellenzéki pártok most egymás ellen indulnak, lehetőséget adva ezzel a Fidesznek a városrész visszaszerzésére. A kormánypárt zuglói polgármesterjelöltje Borbély Ádám, az összefogott ellenzéki szervezetek jelöltje Rózsa András (Momentum), míg az MSZP-s Horváth Csabát és képviselőjelöltjeit egy Tóth Csaba-közeli, Összefogás Zuglóért Egyesület nevű szervezet jelöli. A Mi Hazánk is külön indul az egyes körzetekben, de a különböző szavazóbázisok miatt ez kevésbé befolyásolja az összefogás helyzetét.

A politikai színtér azonban nem csak Zuglóban forrong. Az európai parlamenti választások közeledtével a listavezetők ismét összecsapnak egy televíziós vitában. Az ATV műsorában négyen vesznek részt: Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom). Deutsch Tamás (Fidesz) és Magyar Péter (Tisza Párt) nem kívántak részt venni a vitában. A vita során a listavezetők bemutatkozása után négy témakörben ismertetik programjaikat, a rendezvény körülbelül két órás lesz, és a résztvevők sorrendjét sorsolással döntik el. A vitát Szöllősi Györgyi vezette.

A vitában a listavezetők többek között az uniós források felhasználásáról, a jogállamisági mechanizmusról, az ukrajnai háborúról, a migrációról és az energiaellátásról fejtették ki álláspontjukat. Dobrev Klára szerint az uniós forrásokat gyorsan haza lehetne hozni, és az erős Európa nélkül nincs erős Magyarország. Donáth Anna hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a magyarok védőbástyája, és a Momentum már bebizonyította, hogy eredményeket lehet elérni az EP-ben. Toroczkai László az antiglobalista nézeteket képviselte, és kritizálta az Európai Néppártot és Giorgia Melonit, hangsúlyozva, hogy a Mi Hazánk a német AFD-vel fog szövetséget kötni. Le Marietta a Kétfarkú Kutya Párt nevében a kommunikáció fejlesztését és a szélsőséges beszédmód visszaszorítását sürgette.

(Borítókép: Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László. Fotó: ATV)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat.
Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.