Zelenszkij kritizálja a nyugati fegyverhasználat korlátozásait

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés "nevet" az ukránokon, mivel a nyugati fegyvereket nem használhatják orosz területeken lévő célpontok ellen. Zelenszkij a The Guardian című brit napilapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a nyugati országoknak más prioritásaik vannak, és nem osztják Ukrajna sürgős egzisztenciális szükségleteit.

Az ukrán államfő bírálta a nyugati országokat, amiért korlátozzák az általuk szállított fegyverek oroszországi bevetését. Zelenszkij szerint ez teljesen logikátlan, mivel bár rendelkezésükre állnak a nyugati fegyverek, nem tudják használni őket az orosz oldalról érkező támadások ellen. "Csak nézhetjük a gyilkosokat, a terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Emberekre vadásznak, és azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk őket, de nem tudjuk őket elérni" - fogalmazott az ukrán államfő.

A The Guardian cikkében említésre került, hogy Joe Biden amerikai elnök enyhített az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének korlátozásán, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, míg az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma továbbra is érvényben marad.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy ellentétben a hírekkel, Nagy-Britannia sem adott teljes engedélyt az orosz területeken lévő célpontok elleni brit fegyverek használatára. Az ukrán elnök szerint a Fehér Ház köntörfalazása emberéletekbe került, és továbbra is hiányzik az amerikai fegyverzet, amely szükséges lenne újabb ukrán dandárok felszereléséhez az északkeleti országrészben előrenyomuló orosz alakulatok ellen.

Zelenszkij végül kijelentette, hogy senkit sem vádolnak, elfogadják a jelenlegi helyzetet, harcolnak, és nap mint nap meg kell találniuk a kiutat az adott körülmények között. Putyin szerinte nem őrült, hanem veszélyes, ami sokkal ijesztőbb. A háború végét nem látni, mert az Oroszországgal folytatott tárgyalások irreálisak. Zelenszkij úgy véli, egy békemegállapodás csapda lenne, mivel Putyin megszegne minden megállapodást, mert egy szavát sem lehet elhinni. Ukrajna egy el nem süllyedő hajóként kell, hogy eljusson a rendeltetési helyére, miközben a legtöbb életet megmentik.

Glen Grant nyugalmazott brit ezredes szerint az európai országok egy-két éven belül kénytelenek lesznek csapatokat küldeni az ukrán-orosz frontra. Grant úgy véli, a nyugati nagyhatalmak túl sokáig húzták az időt, és próbálták „békeidős módszerekkel” megoldani a háborús problémát, de most látják, hogy nem váltak be. "Amit eddig tettek, az nem volt elég hatással Oroszországra és hogy megállítsák a háborút, valamint nem tette lehetővé Ukrajna számára, hogy visszaszorítsák a megszállókat" – fogalmazott a katonai szakértő.

A NATO-csapatok ukrán területen való állomásoztatásáról szóló vitát Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte, aki javasolta a nyugati országoknak, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába. Ám az európai NATO-tagállamok többsége, valamint a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg és a Fehér Ház is elhatárolódott az eszkalációt jelentő ötlettől. Ezt az ötletet csupán a balti államok és Lengyelország támogatta.