Vitézy Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti vitája

Péntek este Budapesten került sor a főpolgármester-jelölti vitára, ahol Vitézy Dávid és Karácsony Gergely mérettettek meg. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint Vitézy Dávid meggyőzőbb volt, míg Szentkirályi Alexandra távolmaradása előnyére válhatott. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint Karácsony Gergely szavait nem lehet komolyan venni.

A Partizán által rendezett eseményen a főváros jövőjével kapcsolatos témák, mint a zöldítés, közlekedés, lakhatás és a klímaváltozás kerültek terítékre. Nagy Attila Tibor elemzése szerint Vitézy Dávid aktívabb és konfrontatívabb volt, szemben Karácsony Gergellyel, aki nem mindig tudott hatékonyan védekezni. Az LMP és a Budapestért Egyesület jelöltje, Vitézy Dávid, többször is rámutatott Karácsony elmulasztott lehetőségeire, míg Karácsony is próbálta felhívni a figyelmet Vitézy hiányosságaira, bár ezt kevésbé erőltette.

Nagy Attila Tibor kiemelte, hogy Vitézy lendületes beszéde és Karácsony néha gondolkodva, lassabban adott válaszai kontrasztot alkottak, ami azt sugallta, hogy Karácsony nem volt a legjobb formájában, vagy kerülte a konfliktust. Annak ellenére, hogy Karácsony gyengébb formában volt, néha mégis éles riposztokkal tudott válaszolni, tehát teljesítménye nem volt katasztrofális.

A Fidesz–KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem vett részt a vitán, ami Nagy Attila Tibor szerint lehetőséget ad arra, hogy csak sejthessük, hogyan szerepelt volna. Az elemző szerint Szentkirályi eddigi nyilvános megnyilvánulásai alapján talán jobban járt a távolmaradással, mivel előkészített médiaszituációkban is akadozva beszélt, így a vita hevében valószínűleg nehezen találta volna meg a helyes válaszokat.

Nagy Attila Tibor hangsúlyozta, hogy a választói magatartást nem csak az ilyen vitaműsorok formálják, és nem ezek döntik el, hogy ki lesz a főpolgármester. A Fidesz óvatosságát mutatja, hogy Orbán Viktor 2006-os választási tévévitája óta nem küldtek Fideszes politikust országos választási tévévitába, kivéve a legutóbbi, május 30-ai eseményt.

Szentkirályi távolmaradása mögött állhat az a tény is, hogy bár Tarlós István már tavaly felvetette jelölését, a kormánypárt hónapokig nem reagált, ami arra utalhat, hogy nem ő volt az elsőszámú jelöltjük. A Fidesz káderhiányban szenved, és Szentkirályi nem tűnik az ideális jelöltnek.

Vitézy Dávid, aki a Lőrinci piacról jelentkezett be egy sajtos-tejfölös lángossal a kezében, egy komoly vállalást tett arra az esetre, ha a fővárosiak megválasztják. A lángos nemcsak finom, hanem egy vállalást is szimbolizál: Vitézy azt ígéri, hogy június 9-ig még lángosozik, de megválasztása esetén diétázni kezd. A legutóbbi mérések szerint – amennyiben Szentkiályi Alexandra visszalépne a jelöltségtől, amelyre jelenleg van esély – mindössze egyetlen százalékkal vezet a jelenleg is regnáló Karácsony Gergely Vitézyvel szemben.

Ungár Péter, a Vitézyt támogató LMP társelnöke a vitáról írt Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy a vita elsősorban Vitézy Dávid érdeme volt, és Karácsony Gergely mindenféle nevetséges indokkal megpróbált elmenekülni a vita elől. Ungár szerint Karácsony egyértelmű vereséget szenvedett, és az előválasztási vitában tett ígéretei, mint például a fővárosi intézmények akadálymentesítése, nem valósultak meg. Ungár véleménye szerint aki Karácsonyra szavaz, az az elkenésre, a mentegetőzésre, az üres ígéretekre és a szocialista polipra szavaz, míg aki Vitézyre, az egy valódi programra és ambiciózus jelöltre.