Lehetséges-e kimutatni a marihuána fogyasztását vezetés közben?

Németországban, ahol a kannabisz fogyasztása legális, továbbra is tilos a hatása alatt vezetni. A rendőrség számára nem egyszerű feladat megállapítani, hogy egy sofőr pontosan miért van bódult állapotban, mivel számos kábítószer, gyógyszer és hatóanyag hasonló hatást válthat ki. A kannabisz jellegzetes tünetei közé tartozik az apátia, a vörös szem és a kiszáradt nyálkahártya, de ezek nem mindenkinél jelentkeznek, és nem is egyértelműen utalnak a marihuána fogyasztására.

A Kreszváltozás.hu szerint a német rendőrség gyakran találkozik olyan esetekkel, ahol a sofőrök többféle kábítószert is fogyasztanak, például THC-t amfetaminnal vagy alkohollal keverve, ami fokozza a balesetek kockázatát. A THC (tetrahidrokannabinol) pontos szintjének megállapításához vérminta szükséges. A német rendőrség általában vizelet- vagy nyálvizsgálattal kezdi a tesztelést, és ha ezek pozitívak, vérvizsgálat következik.

Az ADAC, a német autóklub, Prof. Dr. Matthias Graw igazságügyi orvostani szakértőt kérdezte a kannabisz fogyasztásának és az autóvezetésnek az összefüggéseiről. Graw professzor szerint a kannabisz hatása alatt álló személy nehezebben ítéli meg befolyásoltságának mértékét, mint az alkoholfogyasztók, mivel a THC koncentrációja változó, és az anyagcserében is nagy eltérések lehetnek. A professzor tanácsa szerint a kannabiszt fogyasztók ne vezessenek, amíg érzik a hatását. Egy alkalmi fogyasztó, aki például szombaton szívott egy szálat, hétfőn már vezethet, de aki egész hétvégén füvezett, annak szerdáig is tarthat a hatás.

: Kreszváltozás.hu