Vajna Tímea cége végelszámolás alatt

A nyilvános céginformációk szerint végelszámolás alatt áll Vajna Tímea cége, az AV Investments Kft., amelyet még az elhunyt Andy Vajna alapított, és amely a vagyonát kezelte.

A cég, amelyet 2014-ben hoztak létre, május 31-én került "végelszámolás alatt" státuszba a céginformációs adatbázisban. A végelszámolás egy tulajdonosi döntés, amely azt jelenti, hogy a tulajdonos nem kívánja tovább működtetni a vállalkozást, ezért megszünteti azt. Ez eltér a felszámolástól, amelyet adósság miatt hitelező kezdeményezhet. A Blikk szerint a cég 2024-ben tervezi a vállalkozás megszüntetését végelszámolással.

Andy Vajna halála után a céget özvegye, Vajna Tímea igazgatta, aki a többi ügyvezető közül egyedül rendelkezett önálló aláírási jogosultsággal 2020-ban. Andy Vajna halála után kiderült, hogy a mögötte hagyott cégháló mellett 13 milliárd forint adósság is felhalmozódott. Vajna Tímea a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy ez az adósság érdekes módon a férje halála és a hagyatéki tárgyalások közötti időszakban gyűlt össze. Az AV Investments a Vajna-birodalom fő vállalata volt, amelynek érdekeltségei közé tartoztak a kaszinók, ingatlancégek és médiaérdekeltségek is. Andy Vajna halála előtt és után is átalakulásokon ment keresztül a vállalatcsoport.

Vajna Tímea korábban megkezdte hazai érdekeltségeinek felszámolását, és elképzelhető, hogy az AV Investments végelszámolása is ennek a folyamatnak a része. Jelenleg a cégjegyzésre jogosult személy egy végelszámoló. A cég adatai szerint azonban még profitot termelt: tavaly 3,9 millió dollár (1,4 milliárd forint) nyereséget ért el, ami jóval magasabb volt az előző évinél. A cég eredménytartalékát, amely 2 859 293 dollár (egymilliárd forint) volt, majdnem teljes egészében osztalékként kifizették, mindössze egy dollárt hagyva benne, és a 2023-as adózott eredménnyel is hasonlóan jártak el, az alapító Cinergi Entertainment, L.L.C javára, amelynek két alapítója közül az egyik Vajna Tímea.