Mexikói politikai erőszak: Újabb jelöltet öltek meg Pueblában

Mexikóban, a Puebla államban agyonlőttek egy politikust, Jorge Huerta Cabrerát, aki éppen egy helyi választási kampányrendezvényen vett részt.

Az eset a választások előtti napokban történt, amikor Cabrera éppen Izúcar de Matamoros városi tanácsának székéért kampányolt. A támadás során készült felvételek a közösségi médiában is terjedni kezdtek, amelyeken a merénylet utáni pánikot lehetett látni.

Ez a gyilkosság nem egyedi eset, hiszen a hét elején Guerrero államban is meggyilkoltak egy polgármesterjelöltet, ami rávilágít a mexikói közbiztonsági problémák súlyosságára.

A mexikói választásokat június 2-án rendezik meg, amely során az elnök mellett a parlamenti és helyhatósági képviselőket is megválasztják. Az állampolgári biztonságért felelős minisztérium adatai szerint már 22 jelölt ellen követtek el merényletet, de vannak jelentések, amelyek szerint ez a szám a hét végére meghaladta a 30-at.

Mexikó azonban nem csak a politikai erőszak miatt került a nemzetközi hírekbe. A mexikói gasztronómia is bebizonyította, hogy nem csak a drága éttermek érdemelhetnek elismerést. Mexikóvárosban található a El Califa de Leon nevű étterem, amely az első Taqueria (tacostand), amely Michelin-csillagot kapott. Az 1968-ban megnyitott vendéglátóegység közelében található Mexikóváros belvárosához, és híres lett a „La Gaonera” nevű taco miatt, amelyet egy bikaviador tiszteletére neveztek el. Az étterem tulajdonosa, Juan Hernández González büszke a hagyományokra, amelyek nélkül nem juthattak volna el idáig. A menü ráadásul olcsó, egy tacót 1700 forint körül meg lehet kapni, ami jelentősen alacsonyabb, mint más Michelin-csillagos éttermekben szokásos százezres számlák.