Egészségesebb és fenntarthatóbb csokoládé receptje

Svájci tudósok és csokoládékészítők egy új, egészségesebb és fenntarthatóbb csokoládé receptjét fejlesztették ki, amely a cukrot növényi hulladékkal helyettesíti.

A Guardian által ismertetett újítás lényege, hogy a cukrot a kakaógyümölcs más részeiből származó növényi hulladékkal helyettesítik. A kakaóhüvely pépjének és héjának összezúzásából keletkező édes és rostos gél alkalmazásával készül az édesség, amely így kevesebb földet és vizet igényel, miközben fenntartja az édesség iránti vágyat.

Kim Mishra, az ETH Zürich élelmiszertechnológusa és a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a kakaógyümölcs több mint csak magokból áll, és a gyümölcs többi része is csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik. A kakaógyümölcs húsából és levéből készült gél képes helyettesíteni a hagyományos kristálycukrot, bár jelenleg még nem rendelkezik azzal a finomhangolási képességgel, amit a cukor biztosít.

Mishra elmondása szerint az egészségesebb csokoládé elkészítése egyensúlyozás kérdése: ha túl sok édesítő gélt adnak hozzá, a csokoládé feldolgozhatatlanná válik, ha pedig keveset, akkor nem lesz elég édes. Az élelmiszertechnológus hozzátette, hogy a finomhangolási problémák ellenére az új csokoládé textúrájában és ízében hasonlít a dél-amerikai ízes étcsokoládékhoz, és az édesség lassabban szabadul fel a szájban, több gyümölcsös jegyet és savasságot hozva a léből.