Olaszországi folyó elsodorta a mederből három fiatalt

Egy fiúból és két lányból álló társaságot elsodort a megáradt Natisone folyó pénteken Olaszországban, amikor egy tiltott helyen próbáltak meg fürdeni. A Rai szerint a gyorsan megáradt folyó sodrásába kerültek, és nem tudtak kikecmeregni, így a víz magával ragadta őket.

A rendőrséget péntek délután kettőkor értesítették a bajba jutott fiatalokról, akik Premeriacco település mellett, a Natisone folyó medrében voltak. Valószínűleg akkor mentek be a vízbe, amikor még kicsi volt a sodrása, de ez rövid időn belül drasztikusan megemelkedett, másodpercenként 15 köbméterről 250 köbméterre.

A fiatalok egy ideig összekapaszkodva próbálták kiállni a sodrást. A helyszínre érkező tűzoltók daruról eresztettek le létrát és kötelet, amibe a fiatalok megpróbáltak belekapaszkodni, de végül nem tudtak megkapaszkodni, és a sodrás magával ragadta őket.

Az eltűnésüket követően csónakkal és helikopterekkel indult a kutatás, de a fiatalokat szombat délelőttig nem találták meg.

Az olaszországi turizmus egy másik területén, Velencében, a túlzott turizmus hatásainak korlátozására új intézkedéseket vezettek be. A belépődíjak után megtiltották a hangszórók használatát, és 25 főben limitálták a csoportok méretét. Velence lakossága 250 ezer fő, és 2019-ben több mint 13 millió látogatója volt, ami a Covid-járványt követően csökkent, de a várakozások szerint a következő években meghaladhatja a járvány előtti szintet. A város több lépést tett a tömegturizmus hatásainak mérséklésére, például 2021-ben megtiltotta a sétahajók kikötését a történelmi negyedben, és idén 5 eurós belépődíjat vezettek be. Az UNESCO szakértői tavaly arra figyelmeztettek, hogy Velence felkerülhet a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, azonban az ENSZ kulturális szerve végül nem vette fel a várost a listára, miután elismerte, hogy a sziget problémáit egy árvízvédelmi rendszerrel és a tömegturizmus hatásának csökkentésére irányuló intézkedésekkel próbálják kezelni.