Szalay-Bobrovniczky Kristóf 954 millió forintos osztalékot vett ki veszteséges cégéből

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelentős osztalékot fizetett ki magának a veszteséges London Capital Zrt.-ből, miközben másik cégénél, az Uj Clinic Zrt.-nél is veszteséget kellett elkönyvelnie.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a 2022 májusában történt kinevezése után kénytelen volt megválni több gazdasági érdekeltségétől, beleértve a kaszinókat és egy cseh harci repülőket gyártó céget is. A miniszter azonban nem maradt cég nélkül, hiszen a szakorvosi járóbeteg-ellátást nyújtó UJ Clinic Zrt. és a vagyonkezeléssel foglalkozó London Capital Zrt. tulajdonosa.

A London Capital Zrt. érdekessége, hogy Szalay-Bobrovniczky üzlettársa volt Garancsi Istvánnak a kaszinóiparban, de a cég a kaszinóbiznisz nélkül jelentős veszteséget szenvedett el. A 2022-es pénzügyi bevétel mindössze 595 millió forint volt a korábbi közel 20,5 milliárd forint után. A személyi jellegű kiadások mégis közel a duplájára, 385 millió forintra nőttek, amely a megbízási szerződések alapján több személy részére kifizetett összegeket is magában foglalja.

A cég 665,7 millió forintos veszteséggel zárt a korábbi 19,2 milliárdos profit után, de ez nem akadályozta meg Szalay-Bobrovniczkyt abban, hogy 954 millió forintos osztalékot fizessen ki magának a cégben maradt 1,6 milliárdos tartalékból. Emellett a cég mérlegében 8,1 milliárd forintos követelést tartanak nyilván, amelyből 780 millió forintot a tulajdonosnak, Szalay-Bobrovniczkynak kellene törlesztenie.

Az Uj Clinic Zrt. helyzete sem rózsás, mivel a cégnek tavaly sem volt árbevétele, és 82,8 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelnie. A személyi jellegű ráfordításai jelentősen, 21,75 millióról 680 ezer forintra csökkentek, ami nem véletlen, mivel a cégnek alkalmazottja nem volt. A cég tőkéje már -186 millió forint értékre csökkent, ami sorban a második mínuszos év, így a jogszabályoknak megfelelően rendeznie kell a helyzetet. Azonban nem ismert, hogy a miniszter tervez-e pénzt befizetni a cégbe a veszteségek rendezése érdekében.