A Seuna’s Saga: Hellblade 2 – Egy rövid, de lenyűgöző utazás

A Seuna’s Saga: Hellblade 2 a Microsoft egyik legfontosabb idei játéka, amelyet már az Xbox Series konzolok bemutatkozása óta várnak a rajongók. Izland őrülettől izzó hegyei között zajló kalandunk mindössze néhány órát vesz igénybe, de a játékélmény mélysége és a hangok szerint a rövid idő ellenére is megéri az árát.

A játékban a pszichózisban szenvedő Senua karakterével kalandozunk, aki egy sötét alagútban találkozik egy óriással, és a játék során a mentális betegségek legmélyebb zugaiba vezet minket. A Hellblade: Senua’s Sacrafice sikere után a Ninja Theory stúdiót felvásárolta a Microsoft, és az Unreal Engine 5-ös motor legfrissebb változatával kezdte fejleszteni a folytatást. A Hellblade 2 egy 4–5 órás utazás Senua fejében, ahol ezúttal rabszolgatartókkal veszi fel a harcot.

A játék elején Senua egy északi rabszolgatartók által vezetett hajón találja magát, célja a többi rabszolga kiszabadítása. Egy vihar azonban keresztülhúzza terveit, és Izland sziklás partjára sodródik. A játék során Senua nem csak saját elméjével, hanem valós ellenségekkel is harcol, és új szövetségesekkel találkozik, akikkel kapcsolatai a történet mozgatórugói.

A Hellblade 2 a mentális betegségek hatásaival foglalkozik, de a folytatásban a mágia, a fantázia és a pszichózis határai elmosódnak. A játék második felében olyan pillanatok vannak, amikor a játékos sem tudja eldönteni, mi a valóság és mi nem. A történet pontos megértése és az üzenet kibontása miatt a játékot többször is érdemes lehet végigjátszani.

A Hellblade 2 kétségkívül a legjobban kinéző játék, amely az Unreal 5-ös motor összes trükkjét használja. A karaktermodellek részletessége és a látványos effektek filmszerű élményt nyújtanak. A hangzás is kiemelkedő, a Ninja Theory a játékot fejhallgatóval ajánlja játszani.

A játékmenet tekintetében a Hellblade 2 nem nyújt sok újat az elődhöz képest. Harcok, logikai feladványok és felfedezés egy szűk, csőszerűen tervezett világban zajlik. A Hellblade 2 Game Pass-szal is elérhető, de a játék önálló megvásárlása aránytalanul magas áron lehetséges, ami 50 euró a Steamen, vagy 21 ezer forint az Xbox Store-ban.

A Hellblade 2 egy maradandó audiovizuális élményt nyújt, de mint játék, nem nyújt többet elődjénél. A játék fontosságát az Xbox eladásai fogják eldönteni.