Elon Musk ellen bennfentes kereskedés miatt indult per

Egy Tesla-részvényes pert indított Elon Musk ellen, aki a vádak szerint bennfentes információk birtokában adott el több mint 7,5 milliárd dollár értékű részvényt.

A kereset szerint Musk 2022 novemberében és decemberében, a Tesla gyenge gyártási és szállítási számairól szóló hírek nyilvánosságra kerülése előtt értékesítette a részvényeket. A felperes azt állítja, hogy a Tesla vezérigazgatója a valós idejű adatokhoz való hozzáférésével tudomást szerzett a vártnál alacsonyabb számokról, és ezért döntött az eladás mellett.

A részvényesek szerint a Tesla részvényeinek árfolyama jelentősen csökkent, amikor a vállalat 2023. január 2-án közzétette negyedik negyedéves számait. A keresetben azt kérik, hogy Muskot kötelezzék az ügyletekből származó, mintegy 3 milliárd dollárnyi nyereség visszafizetésére. A felperes szerint ha Musk a számok közzétételéig várt volna az eladással, jelentősen kevesebbet kapott volna a részvényeiért.

Elon Musk jelenleg több más ügyben is érintett. A részvényesek június 13-án döntenek arról, hogy jóváhagyják-e a neki szánt 56 milliárd dolláros kompenzációs csomagot. Emellett egy hatósági vizsgálat is folyamatban van vele szemben, amely azt vizsgálja, hogy megsértette-e a szövetségi értékpapír-törvényeket, amikor részvényeket vásárolt a Twitterben, amit később X-re nevezett át. Egy másik perben pedig azzal vádolják, hogy megtévesztette az X befektetőit azzal, hogy késleltette a közösségi médiavállalatban lévő részesedésének nyilvánosságra hozatalát.

A cikk végén felhívják a figyelmet arra, hogy az itt olvasható információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.