A nap legfontosabb hírei – 2024. június 1.

Orbán Viktor szerint közel állunk egy újabb győzelemhez, és a következő héten a mozgósítás világrekordját kívánják felállítani.

A miniszterelnök bizakodását fejezte ki a közelgő győzelemmel kapcsolatban, és bejelentette, hogy a jövő héten egy világrekord méretű mozgósításra kerül sor. Ezzel párhuzamosan a pécsi buszper harmadrendű vádlottja jelentős összeget, 52 millió forintot utalt Bánki Erik fideszes képviselő cégének. A politikai és gazdasági összefonódások mellett Magyar Péter is megemlítésre került, aki a Vodafone témájában folytatott tárgyalásokról beszélt Orbán Viktorral és Rogán Antallal.

Az Európai Parlament listavezetői ismét összecsaptak egy vita keretében, ahol többek között a multinacionális vállalatok, a háborús helyzet és az uniós pénzek kérdése került terítékre. Gazdasági fronton a Magyar Nemzeti Bank 1763 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az elmúlt évben, ami jelentős hatással lehet a nemzetgazdaságra.

A nemzetközi politikai színtéren Lengyelország az Európai Parlamenti választásokra készül, ahol a minisztercserék, az állattá változó emberek kérdése és az orosz befolyás is fontos téma. Végül, de nem utolsósorban, felhívják a figyelmet a szuperbaktériumok problémájára, amely a klímaváltozásnál is súlyosabb kihívást jelenthet a közeljövőben.