Orbán Viktor találkozott a magyar űrhajósokkal és gyerekkori álmáról mesélt

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor találkozott a HUNOR magyar űrhajósprogram kiválasztottjaival, Kapu Tiborral és Cserényi Gyulával, akik közül az egyik hamarosan az Űrállomásra is ellátogathat.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti együttműködés eredményeként Magyarország jelentős előrelépést ért el az űrszektorban. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a szoros kooperáció és a közös munka révén sikerült növelni a magyar űrszektor versenyképességét és előkészíteni az utat a jövőbeli sikeres programok számára.

Ferencz Orsolya hozzátette, hogy Magyarország 2015 óta tagja az ESA-nak, ami igazi sikertörténetnek számít. A Hungarian Incentive Scheme pályázati rendszerének köszönhetően a magyar űrszektor megismerkedhetett az ESA adta lehetőségekkel, ami hozzájárult a gyorsabb fejlődéshez és a versenyképesség növeléséhez.

A rendezvényen Geraldine Naja, az ESA versenyképességi igazgatója is részt vett, aki kiemelte Magyarország űrkutatás terén elért jelentős fejlődését, amelyben fontos szerepet játszott az ESA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti kiváló együttműködés.

2019-ben az ESA miniszteri tanácsa jelentős növekedést hozott Magyarország számára. 2015-ben még csak 24 magyar űrhöz kötődő entitás volt regisztrálva, míg 2023-ra ez a szám 168-ra emelkedett. Geraldine Naja kiemelte, hogy a HUNOR űrhajósprogram hatalmas lehetőséget jelent az ország számára, amely az ESA-val közös együttműködésben valósul meg.

A Blikk információi szerint a szakértői bizottság döntése alapján Kapu Tibor lehet az a személy, akit Magyarország a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula.

Orbán Viktor miniszterelnök a HUNOR program két kiválasztottjával, Kapu Tiborral és Cserényi Gyulával találkozott, és a látogatást a közösségi oldalán is megosztotta. A kormányfő a videóban gyerekkori álmáról mesélt, miszerint egyszer szeretne kívülről rátekinteni a Földre. A miniszterelnök érdeklődött az űrhajósok kiképzésének részleteiről, és elmondta, hogy korábban ő is élt hasonló körülmények között, mint amilyeneket az űrhajósok a képzés során tapasztalnak. Cserényi Gyula elárulta, hogy a programot 247-en kezdték el, és ők ketten kerültek ki a "legerősebbként". Orbán Viktor büszkeségét fejezte ki a két kiválasztott iránt.