A „béke hangját árasztó” Békemenet vonulása

Orbán Viktor a tizedik Békemeneten világrekord mozgósítást és Európa legnagyobb választási győzelmét ígérte a híveinek, miközben a résztvevők pálinkával és háborúellenes előadásokkal készültek a Lánchíd pesti hídfőjénél.

A kormánypártok szimpatizánsai idén a "Magyarország maradjon a béke szigete" jelszó alatt gyűltek össze, CÖF-ös zászlókkal, "no war" feliratú molinókkal és orbános kitűzőkkel felszerelkezve. A kitűzőkért és a magyar, valamint az EU-s zászlókért fizetni kellett, utóbbiaknak nem volt nagy sikere. A gyülekező alatt megjelentek a Békemenet ismert támogatói is, mint Pataky Attila, Fásy Ádám, Bayer Zsolt, Semjén Zsolt és Stefka István, akik az első sorban vonultak, míg Deutsch Tamás EP-listavezető a sor szélén foglalt helyet. A menet két órán át tartott, a résztvevők a NO WAR feliratú magyar zászló mögött haladtak a pesti rakparton, egészen a Margitszigetig.

Orbán Viktor a menet főszereplőjeként érkezett, ahol a tömeg "Viktor, Viktor" skandálással köszöntötte. Beszédében kijelentette, hogy az ellenzékkel nem érdemes foglalkozni, helyettük Deutsch Tamás fogja elfoglalni Brüsszelt. Orbán szerint a következő héten állítják fel a mozgósítás világrekordját, és bár a háborúpárti vonaton nincs fék, aki mégis a "pokolra kíván jutni, annak balra a második ajtó". A miniszterelnök bizakodó volt, hangsúlyozva, hogy "gólhelyzetben" vannak, és június 9-én már csak a gólt kell megszerezni.