Online csalások: Milliárdos károk és védekezési stratégiák

A kiberbűnözők a gyanútlan felhasználók és a nem megfelelő védelmi rendszerrel rendelkező vállalatok elleni támadásaikkal világszerte milliárdokat csalnak ki, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak az értékes adatok megszerzésére.

Az adathalászat a kiberbűnözés egyik leggyakoribb formája, amely során a támadók hiteles vállalkozásnak adják ki magukat, és különböző problémákra hivatkozva kérnek érzékeny információkat a felhasználóktól. A Proofpoint amerikai kiberbiztonsági vállalat tanulmánya szerint ez a módszer rendkívül hatékony és gyorsan terjed. Azonban felismerhető mintázatok segítségével csökkenthető az áldozattá válás esélye.

A csalók gyakran technológiai cégek munkatársainak adják ki magukat, és a Proofpoint szerint a Microsoft munkatársainak mintegy 68 milliószor adták ki magukat az adathalászok, ezzel vezetve az összesített rangsort. Az Office 365 volt a legnépszerűbb célpont a Microsoft-termékek közül, mintegy 20 millió e-mailes fenyegetést regisztráltak ebből az alkalmazásból. A DHL csomagküldő vállalat a harmadik helyen állt 8,8 millió csaló üzenettel.

Az FBI tanulmánya szerint az online csalások által okozott károk 2023-ban 22%-kal nőttek az előző évhez képest és meghaladták a 12,5 milliárd dollárt Amerikában, ami rekordnak számít. Az adathalász-támadások voltak az első helyen a magánszemélyek és vállalkozások által bejelentett bűncselekmények közül. Az FBI-hoz érkező bejelentések száma is jelentősen megnőtt az elmúlt években.

Az adathalász csalók mellett a befektetési csalások is terjednek, különösen a kriptovalutákhoz köthető befektetési csalások, amelyek értéke 2023-ra 3,96 milliárd dollárra emelkedett. Magyarországon is megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma, és a csalók gyakran hamis történetekkel próbálnak pénzt kicsalni az áldozatoktól. Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője szerint a bitcoin árfolyamának emelkedésével párhuzamosan nőtt a csalási kísérletek száma, és egy egyszerű, könnyen megjegyezhető információval hatékonyan kivédhetők ezek az átverések.