Nagyszabású hackertámadás sújtotta a német CDU-t

A német jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU) egy nagyszabású hackertámadás érte, amelynek profizmusa miatt a német belbiztonsági szolgálatok nagy figyelmet fordítanak az ügyre, különösen az európai parlamenti választások előtt egy héttel.

A berlini belügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint a támadás jellege arra utal, hogy nagyon profi szereplő állhat mögötte. A német Alkotmányvédelmi Hivatal jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit. A hivatal szóvivője szerint valamennyi parlamenti pártot figyelmeztetni fogják az incidens kapcsán.

A kormányhoz közeli források szerint az incidenst a hatóságok nagyon komolyan veszik, ami a választások előtti időzítés miatt is kiemelt jelentőséggel bír. Nancy Faeser belügyminiszter értesülések szerint kapcsolatba lépett a CDU elnökével, Friedrich Merz-zel, hogy megvitassák a helyzetet.

Ez nem az első eset, hogy német politikai szervezetek és vállalatok kerülnek kibertámadások célkeresztjébe. A német Szociáldemokrata Párt (SPD) e-mail-fiókjait is feltörték tavaly, és több német vállalat is áldozatául esett hasonló támadásoknak. A kormány akkor egy orosz katonai hírszerző egységet tett felelőssé a támadásokért, és egy magas rangú orosz diplomatát rendelt be a berlini külügyminisztériumba.