Narendra Modi újra győzelemre áll

Az első exit poll eredmények alapján Narendra Modi miniszterelnök pártja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség kényelmes többséget szerezhet az indiai parlamentben a világ legnagyobb választásán.

A hivatalban lévő miniszterelnök, Narendra Modi és pártja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) újabb győzelemre áll az indiai parlamenti választásokon. Az exit pollok szerint a szövetség akár 350 képviselői helyet is szerezhet az 543 fős alsóházban, ami jóval több, mint az egyszerű többséghez szükséges 272 hely.

Ez a siker azt jelentené, hogy Modi a második miniszterelnök lehetne Jawaharlal Nehru után, aki három egymást követő ciklusban is vezetheti az országot. Az előző választáson a NDA hasonlóan magas, 353 képviselői helyet szerzett.

A választások zárónapja szombaton volt, és az INDIA néven ismert ellenzéki tömörülés, melyet Rahul Gandhi vezet, jó esetben 120 helyet kaphat. Ugyanakkor a Reuters hírügynökség figyelmeztet, hogy az indiai exit pollok gyakran megbízhatatlanok lehetnek.

A világ legnagyobb választásán közel egymilliárd ember jogosult volt szavazni, a szavazás két menetben zajlott le, még áprilisban kezdődött. A végleges eredményeket a szavazatok megszámlálása után, június 4-én várják.