Naponta jelennek meg új repedések Ukrajna és Amerika kapcsolatán

Az amerikai-ukrán kapcsolatok sosem voltak konfliktusmentesek, de az utóbbi időben egyre feszültebbé váltak. A Washington Post elemzése szerint Kijev és nyugati támogatói között éles törésvonalak keletkeztek, amelyek a háború kezelése miatt növelik a feszültséget.

Az amerikai-ukrán kapcsolatokban naponta jelennek meg új repedések, amelyeket a Washington Post részletes elemzése is alátámaszt. Az orosz invázió 2022 februárja óta folyamatos nézeteltérések forrása, és az elmúlt hetekben a feszültség még élesebbé vált. Ukrajna sérelmezi, hogy az Egyesült Államok korlátozza a válaszlehetőségeiket az orosz támadásokra, miközben az amerikai döntéshozók a korrupció elleni küzdelemre szólítják fel őket.

A legélesebb nézeteltérés jelenleg az, hogy Ukrajna használhat-e amerikai fegyvereket oroszországi célpontok ellen. A Biden-adminisztráció ezt szigorúan megtiltotta, attól tartva, hogy ez közvetlen konfliktust szülhet Washington és Moszkva között. Ezzel szemben egyes NATO-országok, mint Finnország és Kanada, nyilvánosan támogatják Ukrajnát ebben a kérdésben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem rejtette véka alá a dühét Washingtonnal szemben. Azt nyilatkozta, hogy ha Joe Biden amerikai elnök nem vesz részt az ukrán szervezésű békecsúcson, az csak Putyint fogja örömmel eltölteni. Zelenszkij a közelmúltban több magas rangú, Washingtonhoz közel álló ukrán tisztviselőt is eltávolított pozíciójából.

Az amerikai tisztviselők azonban hangsúlyozzák a kapcsolatok erősségét, és a közeljövőben tervezett találkozókat és biztonsági megállapodásokat említik, amelyek tovább erősíthetik a két ország közötti együttműködést. Ennek ellenére a Washington és Kijev közötti nézeteltérések továbbra is fennállnak, és az oroszok kihasználják ezeket a repedéseket a nyugati támogatásban.

Az ukrán vezetők szerint az amerikai korlátozások lehetővé tették Oroszország számára, hogy erőket gyűjtsön és támadásokat indítson, például Harkiv ellen. Olekszandr Litvinenko, az ország Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára szerint az Egyesült Államoknak világos határokat kellene meghúznia, nem pedig szürke zónákat teremtenie.

Az amerikaiak szerint Ukrajna a közeljövőben erősebb pozícióba kerülhet, de Kijev nem akar hallani a tűzszüneti megállapodásról, mivel nem bíznak Putyinban. Az ukrán tisztviselők szerint a katonahiány súlyos probléma, és több légvédelemre van szükségük, valamint arra, hogy csapást mérjenek Oroszországra.

A korrupció elleni küzdelem is kiemelt téma, amelyet Antony Blinken amerikai külügyminiszter is hangsúlyozott kijevi látogatása során. Az ukránok azonban úgy érzik, hogy erőfeszítéseiket nem ismerik el kellőképpen Nyugaton. A közelgő európai parlamenti választások és a washingtoni NATO-csúcs további kihívásokat jelenthetnek az amerikai-ukrán kapcsolatok számára.

(Borítókép: Az ukrán fegyveres erők 2023. április 26-án. Fotó: Scott Peterson/Getty Images)