Microsoft: közel a megállapodás a CISPE-vel

A Microsoft közel áll egy több millió eurós megállapodás megkötéséhez az Amazon által is támogatott Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE) felhőlobbival, amelynek eredményeképpen visszavonhatják a cég ellen benyújtott trösztellenes panaszaikat az Európai Bizottságnál.

A Politico információi szerint a megállapodás még nem kapott zöld utat a CISPE részéről, de amennyiben elfogadják, a Microsofttal szembeni panaszokat visszavonják. A CISPE és tagjai, köztük az Amazon és további 26 kisebb uniós felhőszolgáltató, korábban kifogásolták a Microsoft 2022 októberében bevezetett szerződési feltételeit, mondván, hogy azok hátrányosan érintik az európai felhőalapú számítástechnikai ökoszisztémát.

A tervezett egyezség részeként a Microsoft több millió eurót fizetne ki a CISPE-nek és annak tagjainak. A CISPE korábban arról panaszkodott, hogy a Microsoft licencelési gyakorlata korlátozza a versenyüket az európai piacon. A mostani potenciális egyezség értelmében a CISPE és tagjai globálisan semmilyen jogi lépést nem tesznek a Microsoft ellen.