Mexikó történelmi választás előtt áll

Változás vagy folytatás? Mexikó közel 100 millió választópolgára hétvégén dönt a jövőjéről, ahol először választhatnak női elnököt az ország történetében.

Június 2-án, vasárnap kerül sor Mexikó történelmének legnagyobb választására, ahol a 127 milliós lakosság több mint 20 ezer országos, állami és helyi tisztviselői pozíciójára voksolhat. Mexikóban alkotmányjogilag tiltott az újraindulás minden szövetségi végrehajtói tisztség esetén, így a jelenlegi elnök, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) is át kell adnia a hivatalát. A törvényhozók egymást követő újraválasztási tilalmát 2014-ben törölték el, így 2018 óta meghosszabbítható a képviselők és szenátorok mandátuma. Mexikóban 2019 óta minden hatalmi ágban érvényesülnie kell a nemi egyenlőség elvének, ami jelentősen növelte a nők politikai reprezentációját.

Az idei elnökválasztáson mindkét fő esélyes nő, így Mexikó történelmében először női elnököt választhatnak. A régióban Mexikó lemaradással küzdött ezen a téren, hiszen Brazíliának és Argentínának már volt elnöknője.

Az elsőszámú esélyes Claudia Sheinbaum, a jelenlegi elnök mentoráltja, aki 2018-ban Mexikóváros főpolgármestere lett. Sheinbaum a Morena párt tagja, és a "Sigamos Haciendo Historia" koalíció élén indul. Sheinbaum legfőbb kihívója Xóchitl Gálvez, aki a jobboldali konzervatív PAN színeiben indult, és a "Fuerza y Corazón por México" koalícióban száll ringbe. A harmadik jelölt Jorge Álvarez Máynez, aki a generációs változást hirdeti.

A választási kampány központi kérdése, hogy a mexikóiak a Sheinbaum által ígért "negyedik átalakulás" folytatását szeretnék-e. López Obrador gazdasági intézkedései közé tartozik a szociális juttatások bővítése és a minimálbér emelése. A munkanélküliség rekordalacsonyra csökkent, és a szegénységben élők száma is visszaesett. Sheinbaum azt ígérte, hogy megőrzi López Obrador örökségét.

Az ellenzék azonban a terjedő erőszakért és a jogállam leépítéséért bírálta a Morena kormányzást. Az emberölések száma csökkenőben van, de a közbiztonság továbbra is a választók legfőbb aggodalma. A választási kampányt is megérintette az erőszak, több jelölt ellen követtek el halálos merényletet.

Sheinbaum nem kritizálta volt mentorát a kampányában, és a bírók közvetlen választásáról szóló alkotmánymódosítás mögé állt. A közbiztonság lesz a legfontosabb kihívás, és Sheinbaum a Mexikóvárosban elért eredményeket terjesztené ki az egész országra. A választási eredményekből kiderül, hogy Sheinbaum képes lesz-e kilépni az elődje árnyékából, és miképp alakul Mexikó sorsa.