Európa legmodernebb okosbörtöne épülhet Magyarországon

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb okosbörtönét építik Magyarországon, Csengeren, ahol a legújabb okostechnológiai és digitális megoldásokat alkalmazzák majd, és az építkezés 2024 őszére várhatóan befejeződik.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által meghirdetett férőhely bővítési program keretében megvalósuló projekt egy kiemelt biztonságú létesítmény lesz, amely 1500 fő befogadására lesz alkalmas. Az új börtön 5 és fél hektár területen épül fel, modern, tartós és környezetbarát építészeti megoldások felhasználásával.

Az intézetben a mesterséges intelligencia és a digitális technológiák széleskörű alkalmazása révén a rendkívüli események előrejelzése és megelőzése, valamint a felügyeleti munkaterhek csökkentése a cél. Az új börtön "kulcs- és papírmentes jellegű" lesz, ahol a digitális megoldások váltják fel a hagyományos módszereket.

A technológiai fejlesztések ellenére az emberi jelenlét és döntéshozatal továbbra is fontos marad, ahol a személyzet elsősorban a technológia támogatására, felügyeletre és adatok elemzésére összpontosít.

A csengeri börtönben a körletfelügyelők havi nettó 400 ezer forintos illetményre számíthatnak, és a beruházás közel 700 új munkahelyet teremt a térségben. A felvételi eljárás és a 14 hetes alapképzés helyben zajlik, a tanulók pedig már a képzés kezdetétől teljes bért kapnak.

A börtön működtetéséhez szükséges munkaerőt folyamatosan toborozzák, és többféle beosztásba várják a jelentkezőket, többek között felügyelő, kutya-, élelmezés- és konyhavezető, szakorvos, fogorvos, szakápoló és szakpszichológus pozíciókba. A felajánlott fizetések a következők:

  • foglalkoztatási felügyelő: bruttó 486 ezer forint
  • raktáros: bruttó 519 100 forint
  • gépjárművezető: bruttó 533 ezer forint
  • kutyavezető: bruttó 565 ezer forint
  • biztonság technikus: bruttó 575 200 forint
  • szakápoló: bruttó 589 ezer forint

Az okosbörtön technológiai újításai között szerepel a SAFE-rendszer és a telemedicina is, amelyek már más börtönökben is használatban vannak. A SAFE-rendszer egy büntetés-végrehajtási feladatokat támogató alkalmazás, míg a telemedicina a fogvatartottak egészségügyi ellátását javítja és hatékonyabbá teszi.

A börtönfolyosókon megjelent KIOSZK berendezések elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak a fogvatartottak számára, csökkentve az adminisztratív terheket és segítve az állományt a hatékonyabb feladatvégzésben.

Végül, a börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat a rabok készítik a büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében. A fém berendezési tárgyak falra rögzíthetőek lesznek, biztonsági szempontoknak megfelelően.