Magyarország a legmodernebb vadászgépek beszerzésére készül?

Magyarország új vadászrepülőgépek beszerzését fontolgatja, és a jelzések szerint a JAS-39 Gripenek legújabb, E jelzésű változatát vennék meg, amely jelentős fejlesztéseket tartalmaz a korábbi modellekhez képest.

A Magyar Honvédség a meglévő 14 darab JAS-39 Gripen C vadászrepülőgép mellé tervezi a legújabb, E változat beszerzését, összesen 12 darabot. Az új gépek méretükben és képességeikben is meghaladják elődeiket. A Gripen E nagyobb méretű, és a törzsbe rejtett fegyverzetnek köszönhetően javult lopakodóképességgel rendelkezik, amit a szakzsargon 4.5. generációs vadászgépként jellemez.

Az új Gripenek megnövelt üzemanyag-kapacitással és erősebb F414–GE–400 típusú hajtóművel rendelkeznek, amelyek 40%-kal nagyobb tolóerőt biztosítanak, lehetővé téve a szupercirkálást, azaz a hangsebesség fölötti tartós repülést utánégető nélkül.

A Gripen E továbbfejlesztett elektronikai rendszereket is kapott, mint például a SELEX Raven radart, amely AESA technológiával javítja a gép lopakodó képességeit, és forgatható infravörös célkeresőt (IRST), amely a radarhoz hasonlóan légi és szárazföldi célok megfigyelésére is alkalmas.

Az új felfüggesztési pontoknak köszönhetően a Gripen E képes a kis átmérőjű „okosbombák”, mint a GBU-39 és a GBU-53B Stormbreaker szállítására is, amelyek GPS koordináták alapján mérnek be célpontokat, és nagyobb pontosságot, valamint kisebb járulékos veszteségeket tesznek lehetővé. Emellett a SPICE bombacsalád elektrooptikai rávezetésű változatait is képes hordozni, és a Meteor látóhatáron túli légiharc rakétát is, amely a világ egyik legfejlettebb ilyen fegyvere.

A honvédség részéről még nem erősítették meg hivatalosan a beszerzési pletykákat, és nem ismert, hogy lízingről vagy vásárlásról van-e szó. Azonban ha Magyarország valóban beszerez 12 új, 4.5. generációs vadászbombázót, az jelentős erősítést jelentene a légvédelmi és csapásmérő képességek terén.