Magyar fejlesztésű takarítórobotok hódítanak a nemzetközi piacon

A B+N Referencia Zrt. által fejlesztett autonóm takarítórobotok jelentős hatékonyságnövekedést hozhatnak a nagy területek takarításában és fertőtlenítésében.

A mesterséges intelligencia és robottechnológia alkalmazásával a cég több mint 100 saját fejlesztésű robotot helyezett már üzembe, és az Interclean Forum 2024-en mutatta be legújabb fejlesztéseit.

A B+N Referencia Zrt. 2016-ban indította el kutatás-fejlesztési részlegét, amelynek célja a munkaerőhiány és a hatékonyság növelése volt. Az első szériás robotok 2019-ben kezdték meg munkájukat, elsősorban nagy, egybefüggő területeken, mint például a budapesti repülőtér vagy kórházak.

Az első robotok még egy kisebb tankhoz hasonlítottak, de a későbbi verziók már termelésre alkalmasak voltak. A mechanikai elrendezést egy magyar mérnöki iroda készítette, amely időtállónak bizonyult. Az első körben 22, majd 56 robot készült, és jelenleg 100 darab elkészítése van tervben, amiből 45 már üzemel.

A robotok hardverén nem kellett sokat változtatni, azonban az elektronikában jelentős fejlesztések történtek, különösen az alkatrészek ellátásában. A cég egy saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusát is elkészítette, amely különösen nagy tömegek által látogatott helyszíneken, mint a kórházak, nyújthat hatékony megoldást.

A LAB/DA Innovations a szoftverek, az elektronikák és a takarítási folyamatok fejlesztéséért felelős, míg a mechanikai részeket egy olasz csapat állítja elő. A robotok teljesítménye folyamatosan javul, és a takarítóképesség 300-400 négyzetmétertől akár 1300-1400 négyzetméterig terjedhet óránként.

A takarítórobotok hatékony alkalmazásának feltétele, hogy a takarítandó terület minimum 1000-1500 négyzetméter legyen. A robotok szenzorok alapján tájékozódnak, és képesek a térképet felvenni, így a terepakadályok nem jelentenek jelentős problémát. A robotok súroló, felmosó gépként működnek, és a legújabb verzióknál már menet közben is állítható az oldat töménysége.

A B+N csoportnak nemzetközi szinten is vannak leányvállalatai, és a külföldi piacok felé is elindultak a robotokkal. A versenytársakhoz képest alacsony darabszámú gyártás jellemzi a céget, de szoftveres szinten hasonló szinten állnak a nagy cégekkel. A B+N előnye a monitorozó rendszerükben rejlik, amely flottakezelésre is alkalmas.

A cég Ipar 4.0 gondolkodását előtérbe helyezve fejlesztett ki egy digitális infrastruktúrát, amely képes kezelni és prezentálni a nagy mennyiségű adatot. A K+F csapat egy olyan elemzőrendszert is kifejlesztett, amely képes felismerni a kórokozókat a kórházi takarítás során gyűjtött mintákban. Ez a fajta környezeti monitorozás nemzetközi szinten is újdonságnak számít.