Magyar Péter a kötelező sorkatonaságról és a politikai helyzetről nyilatkozott

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szombaton délután tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között a kötelező sorkatonaság kérdéséről, a gyermeket érintő kormányzati kampányokról és az egészségügy helyzetéről beszélt.

Magyar Péter szerint a magyar embereket leginkább olyan témák foglalkoztatják, mint a közegészségügy, az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a társadalmi kirekesztettség. A politikus kritizálta a közmédia EP-választási vitaműsorát, mondván, hogy az abban felvetett témák nem érdeklik prioritásként az európai embereket. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a Tisza Párt a békét képviseli, és ellenezik a hadkötelezettség visszaállítását, ellentétben a Fidesz állítólagos háborúpárti álláspontjával. A politikus bejelentette, hogy feljelentést tesz a miniszterelnök ellen rágalmazás miatt, és egy petíciót indítanak a gyerekeket félelemben tartó kampányok leállításáért. Magyar Péter a kórházak adósságára és az ápolók hiányára is kitért, valamint arra, hogy sok magyar orvos hagyja el az országot. A Tisza Párt alelnöke szerint a kormány nem foglalkozik a szegénységgel, és 900 ezer nyugdíjas él a létminimum alatt. Magyar Péter azt is elmondta, hogy a Tisza Párt egészségügyi és oktatásügyi minisztert nevezne ki, ha hatalomra kerülnének, és megemelnék a családi pótlékot.

A politikus a köztévé EP-listavezetői vitájáról is beszélt, ahol szerinte nem kapott lehetőséget a megszólalásra, és az Index kérdéseire válaszolva elmondta, hogy nem tudja, folyik-e nyomozás az általa közzétett hangfelvétellel kapcsolatban. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy szükség lenne az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra és egy független ügyész kinevezésére is. A politikus felszólította Varga Mihályt, hogy árulja el, tervez-e a kormány megszorítást. Magyar Péter szerint a Tisza Párt új petícióját remélhetőleg sokan aláírják majd, és a közmédiát is teljesen átalakítanák, ha lehetőségük nyílna rá. A sporttal kapcsolatban Magyar Péter az olimpiai bajnokok és túl drága sportkomplexumok helyett a mindennapi testmozgásra és az élsportokon belüli egyenlőségre helyezné a hangsúlyt, és átalakítaná a tao-támogatást.

Magyar Péter a Békemenetes beszédben elhangzottakra is reagált, mondván, hogy a Fideszre leadott szavazat nem ment életet, és Magyarország az átlagélettartam tekintetében az unió végén kullog. A politikus a kormányzati propagandaminisztérium megszüntetését is ígérte, ha hatalomra kerülnek. Dobrev Klára megjegyzésére válaszolva Magyar Péter kijelentette, hogy a Tisza Párt erős nemzetállamokon alapuló közösségben gondolkozik, és az EP-ben azon fog dolgozni, hogy az uniós pénzek visszakerüljenek az országba. A politikus megerősítette, hogy folyamatban van a kapcsolatfelvétel az Európai Néppárttal, és bár formális kérés még nem volt, de ez gyors folyamat lehet. Magyar Péter a külügyminiszternek is üzent azzal kapcsolatban, hogy orosz hackerek hatolhattak be a tárca informatikai rendszerébe, és a magyar vidék elsivatagosodásáról is beszélt, amit szerinte a kormány nem kezel megfelelően. Az eseményt online is követhették az érdeklődők.