Peking bekeményít: Kína drákói szigort vezet be

Kína július 1-jétől ellenőrizni fogja egyes repülőgép- és űralkatrészek kivitelét, a nemzetbiztonság és a nemzeti érdekek védelme érdekében.

A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint azoknak, akik repülőgép-ipari szerkezeti elemeket, hajtóműgyártásban használt berendezéseket és szoftvereket szeretnének exportálni, kiviteli engedélyt kell majd kérniük. Ezt a döntést a kínai vámigazgatás és a központi katonai bizottság is támogatja.

A közlemény részletezi, hogy a kiviteli engedélyezési folyamatot az Államtanács és a Központi Katonai Bizottság jóváhagyásával vezetik be, és a cikkek exportellenőrzését a nemzetközi kötelezettségek teljesítése mellett hajtják végre.

A szigorítás alá eső termékek között megtalálhatók a gázturbinamotorok, űrruhák alkatrészeinek gyártására szolgáló öntőformák, a hozzájuk kapcsolódó berendezések és szoftverek, valamint a golyóálló ruházatban használt fejlett polimerek is.

Az exportőröknek a kereskedelmi minisztériumhoz kell fordulniuk engedélyért, amely eldönti, hogy a termék kettős felhasználású-e, azaz katonai célokra is használható-e.

Kína tanult a nemzetközi gyakorlatból

Peking a kereskedelmi háború közepette, 2020 végén vezette be az exportellenőrzési törvényt, amelyet a Trump-vámok váltottak ki. Az elemzők szerint a törvény célja a jogszabályok egységesítése volt.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is ellenőrzi a különböző repülőgép-alkatrészek exportját, mivel attól tartanak, hogy ezek az alkatrészek ellenséges államokban kettős felhasználásúra találhatnak.

A kereskedelmi minisztérium magyarázó feljegyzése szerint Kína nem egy konkrét országot vagy régiót céloz meg, és az exportot csak akkor engedélyezi, ha az megfelel a vonatkozó előírásoknak.