Korrekció: Nem volt 53 fok Újdelhiben, csak 49

A héten nem 52,9 fokos rekordhőmérsékletet regisztráltak Újdelhiben, hanem csak 49 fokot, miután kiderült, hogy egy érzékelő meghibásodása miatt téves adatok kerültek nyilvánosságra – jelentette be az indiai kormány a Reuters információi alapján.

Az indiai meteorológiai hivatal által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a Mungeshpurban található meteorológiai állomás szerdai mérésénél 3 Celsius-fokos hibát mutatott az érzékelő, amely eredetileg 52,9 fokot jelzett. A főváros másik két meteorológiai állomásánál, amelyek 49 és 49,1 Celsius-fokos hőmérsékleteket rögzítettek, nem találtak hibát az érzékelőkben.

A szerdai hőmérsékletre vonatkozó hivatalos korrigált adat még nem került nyilvánosságra. Az eddigi legmagasabb, hivatalosan mért hőmérséklet Újdelhiben 48,4 Celsius-fok volt, amelyet 1998 májusában jegyeztek fel.

Az ország egyes részeiben az elmúlt napokban rendkívüli hőség sújtotta a lakosságot. A Reuters beszámolója szerint pénteken legalább 33 ember vesztette életét a hőhullám következtében, köztük szolgálatban lévő választási tisztviselők is, akik valószínűleg hőgutában haltak meg.