Tamás retró múzeuma: több mint 400 magnó és 2236 kazetta

Kerényi Tamás salgótarjáni otthonában egy valóságos retró múzeumot hozott létre, több mint 400 magnóval, 600 hifi berendezéssel és 2236 magnókazettával. Gyűjteménye annyira megnőtt, hogy a ház melléképületébe költöztette a nagyobb részét.

Tamás gyerekkori szenvedélye egy BRG magnóval kezdődött, amit később eladott, hogy jobbat vásárolhasson helyette. Azonban annyira hiányzott neki ez a típus, hogy évekkel később újra beszerezte egyet. Első sztereó magnóját, egy Akai GX40-et, 1984-ben kapta a szüleitől, amely akkor másfél havi fizetésébe került.

A gyűjtő szenvedélyét a szülei is támogatták, mivel Tamás nem szórakozta el a pénzt, és a család is nagy zenekedvelő volt, Koncz Zsuzsa és Korda György lemezekkel a polcokon. A kazetták világában a ferro, króm és metál típusok uralták a piacot, de a legelterjedtebbek a ferro kazetták voltak, melyek nagyobb háttérzajjal rendelkeztek.

Tamás gyűjteményében megtalálhatók a Sony, Maxell, TDK és BASF márkájú kazetták is, és a bontatlan darabok a legértékesebbek a gyűjtők számára, egyesek akár 100 ezer forintot is érhetnek a piacon. A gyűjtemény azonban még nem teljes, Tamás továbbra is keresi a hiányzó darabokat az interneten.

Családja és barátai tisztelettel adóznak Tamás hobbija iránt, és már a fia is megismerkedett a bakelit lemezjátszók világával. Tamás jelenleg is fontolgatja, hogy gyűjteményét egy kiállítótérben helyezze el, ahol bárki megcsodálhatná, mivel a mindennapos tárlatvezetés a munkája mellett már nem kivitelezhető.