Jónás Vera: Ellehetetlenítenek bennünket, de mi csak hümmögünk a Facebookon

Jónás Vera, a Németországban élő énekes-dalszerző Veiszer Alinda vendégeként beszélt zsidó származásának hatásáról, a magyarországi politikai helyzetről és a zenei pályájáról.

Jónás Vera zsidó származása jelentősen befolyásolja személyiségét, és bár Németországban él, a magyarországi karrierjét lezártnak tekinti, zenekarát és zenei projektjeit maga mögött hagyva. Jelenleg egyetemi tanulmányok mellett éneket tanít, így a zene még mindig jelen van az életében.

Az énekesnő Magyarországot magánéleti okok és a politikai helyzet miatt hagyta el, különösen a katatörvény beszántása okozott csalódást számára. Úgy érzi, Magyarországon ellehetetlenítik az embereket, de a társadalom csak a közösségi médiában reagál, nem pedig aktívan lép fel saját érdekei védelmében.

Gyermekkorában nem érzékelte a diszfunkcionális családi viszonyokat, de az elhagyatottság érzése gyakran jelen volt az életében, ami empátiát és gondoskodást váltott ki mások iránt. Korábban emberi jogi alapítványoknál is dolgozott, ahol a zsidóságról és érzékenyítésről beszéltek gimnáziumokban.

Jónás félig zsidó származású, de családjában tabunak számított a zsidó kötődés. Csak felnőttként kezdett el testvérével kutakodni a témában és zsidó közösségekbe járni. A német belügyeket is figyelemmel kíséri, és kritikusan szemléli a német kormány gázai konfliktushoz való hozzáállását.

Jónás szerint Németország izraeli–palesztin konfliktushoz való viszonya összetett kérdés, és aggasztja, hogy a világ egyre inkább fekete-fehér szemléletben látja a dolgokat. Zsidó ismerősei és a palesztinok közötti ellentétet nem tartja helyesnek, hiszen szerinte a valóság sokkal árnyaltabb, és egy traumatizált társadalomról van szó, ahol mindenki áldozatnak érzi magát.

Az énekesnő úgy véli, hogy a belső zavaroknak felszínre kell kerülniük, ezért dalszövegeiben gyakran foglalkozik a társadalom problémáival. A zene számára üzenet nélkül nem létezik, de mostanra úgy érzi, túl sokat kellene „kikiabálnia”, és ezért fáradt bele a zenélésbe.

Jónás tapasztalata szerint a közönség egy része nem kíváncsi a mondanivalóra, és zavarja őket, ha a szórakozás közben politikai vagy közéleti üzenetekkel találkoznak. Dalszövegeiben a bizalmatlanság érzése is megjelenik, de ő maga mégis bízik az életben, noha félelmei vannak, például attól, hogy Magyarország kilép az Európai Unióból.

Az interjú teljes tartalmát havi díj ellenében lehet megtekinteni a megadott felületen.