Horvátország fürdővizei az élen Európában

Európában a horvát tengerpartokon található a legjobb vízminőség, amelyet az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése is megerősít.

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által készített jelentés szerint Horvátország tengerparti fürdővizei kiemelkednek minőségükkel Európában. A Portfolio a Croatia Week információi alapján számolt be erről a kiemelkedő eredményről.

A jelentés 27 uniós tagállamot és két nem EU-s országot, Albániát és Svájcot vizsgált, mikrobiológiai szempontok alapján értékelve a fürdővizek minőségét. Ezt egy uniós irányelv előírásai szerint végezték el.

A vizsgált fürdőhelyeket négy különböző kategóriába sorolták:

  • rossz,
  • elégséges,
  • jó,
  • kiváló.

Horvátországban a 936 fürdőhely közül 905, azaz 96,7 százalékukat sorolták a kiváló minőségűek közé. A tengerparti fürdőhelyek esetében ez az arány még magasabb: a 894 vizsgált hely közül 886, vagyis 99,1 százalékuk érdemelte ki a kiváló minősítést.

A belső, nem tengerparti fürdőhelyeknél azonban valamivel szerényebb eredményeket értek el: a 42 vizsgált hely közül 19 bizonyult kiváló minőségűnek.

Európában további három ország - Görögország, Ciprus és Ausztria - emelkedik ki kiváló fürdővizeivel, de a jelentés alapján Horvátország áll az élen.